18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Μεξικό: Αποζημίωση $8 εκατ. για καθεμιά από τις οικογένειες των 40 μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης

Το Μεξικό ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως θα χορηγήσει αποζημίωση 8 εκατ. δολαρίων σε καθεμιά από τις οικογένειες των 40 ξένων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά ενός κέντρου κράτησης μεταναστών στη Σιουδάδ Χουάρες, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το μεξικανικό υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε να αποδεσμεύσει 140 εκατομμύρια πέσος, δηλαδή 8,2 εκατ. δολάρια, “για κάθε θύμα που απεβίωσε”, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

Τριάντα εννέα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο κέντρο, κυρίως από ασφυξία, και ένας τεσσαρακοστός υπέκυψε στο νοσοκομείο στα εγκαύματά του που προκλήθηκαν από τη φονική πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στις 27 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις στη Σιουδάδ Χουάρες, στην πολιτεία Τσιουάουα, στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, η πυρκαγιά προκλήθηκε από ένα μετανάστη ο οποίος έβαλε φωτιά σε στρώμα μέσα στο κελί, που μοιραζόταν με άλλους 67 άνδρες, για να διαμαρτυρηθεί επειδή επρόκειτο να απελαθεί.

Όμως η στάση του προσωπικού του κέντρου κατά τα γεγονότα επικρίθηκε ζωηρά, καθώς εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας έδειξαν πως κανένας δεν πήγε να βοηθήσει τους μετανάστες που ήταν κλεισμένοι στο κελί τους.

“Πώς είναι δυνατόν οι μεξικανικές αρχές να άφησαν ανθρώπους κλειδωμένους χωρίς δυνατότητα να διαφύγουν από την πυρκαγιά;”, αναρωτήθηκε σε ανακοίνωσή της η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Εξάλλου τραυματίσθηκαν 27 άνθρωποι.

Σχεδόν από τα μισά θύματα που κατέληξαν προέρχονταν από τη Γουατεμάλα, ενώ τα άλλα προέδρχονταν από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Βενεζουέλα, την Ονδούρα και την Κολομβία.

Σύμφωνα με το INM, όλες οι σοροί έχουν πλέον επαναπατρισθεί.

Έρευνα για ανθρωποκτονία άρχισε μετά την τραγωδία, στο πλαίσιο της οποίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του INM στην πολιτεία Τσιουάουα.

Η Σιουδάδ Χουάρες, γειτονική του Ελ Πάσο στην αμερικανική πολιτεία του Τέξας, προσελκύει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Related posts

Οι επενδυτές ομολόγων κάνουν ουρά για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο της Ευρώπης κατά του Πούτιν

banks

Γερμανία: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη για τους επίδοξους πραξικοπηματίες

banks

Προειδοποίηση Μελόνι: “Δεν θα μπορούμε να συντηρούμε το σύστημα πρόνοιας αν συνεχιστεί η δημογραφική κάμψη”

banks

Νορβηγός στρατηγός: Ο Πούτιν έχει αφήσει το 20% των δυνάμεων που είχε στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας

banks

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στους κατοίκους παράκτιων περιοχών της Καλιφόρνιας για κύματα ύψους 12 μέτρων

banks

Η Ινδονησία προτείνει στις ΗΠΑ μια περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για κρίσιμα ορυκτά

banks