18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Με κάμερα εξοπλίζονται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ: Θα βιντεοσκοπούνται οι «επισκέψεις» σε επιχειρήσεις

Με τρεις νέες αλλαγές στον τρόπο τεκμαρτού προσδιορισμού εισοδήματος και φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στη διενέργεια ελέγχων στην αγορά «κλείδωσε» το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στόχος είναι από τις αρχές του 2024 να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που «ρέπουν» προς τη φοροδιαφυγή, λόγος για τον οποίο, άλλωστε, διευρύνεται και ο κύκλος που θα χρησιμοποιούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων τους.

Ειδικότερα, οι έμμεσες τεχνικές, που βασίζονται σε στοιχεία όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου κ.ά., επεκτείνονται πλέον για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και σε τρεις ακόμη περιπτώσεις, πέρα φυσικά από αυτές που ισχύουν ήδη, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.
  • Όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.
  • Όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων. Επισημαίνεται ότι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου εφαρμόζονται ήδη στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα λογιστικά πρότυπα ή ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και αν τα φορολογικά στοιχεία δεν προσκομιστούν στη Φορολογική Διοίκηση έπειτα από δύο προσκλήσεις, αντί για μία που ισχύει σήμερα. Στο πλαίσιο εξάλλου ουσιαστικότερου και αποτελεσματικότερου ελέγχου της αγοράς, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διακίνησης μαύρου χρήματος, θεσπίζεται η δυνατότητα καταγραφής ήχου ή και εικόνας με κάμερες κατά τη διάρκεια των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.

On camera

Οι φορολογικοί έλεγχοι, εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων, θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες, ύστερα όμως από προηγούμενη ενημέρωση των φορολογουμένων.

Σε κάθε περίπτωση το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.

Επίσης, για μεγαλύτερη διαφάνεια, θα μπορούν να καταγράφονται και οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ, ενώ στην περίπτωση αυτή το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια.

Επίσης προβλέπεται δυνατότητα εγκατάστασης και χρήσης καμερών κατά τη διενέργεια και των τελωνειακών ελέγχων.

Related posts

e-ΕΦΚΑ: Αιτήσεις για απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης σε ομογενείς

banks

Ξενοδοχεία: Οριακά αυξημένος ο τζίρος το 2022 σε σχέση με το προ πανδημίας 2019

banks

“5 +1” πολεοδομιοκές παρεμβάσεις: Περισσότερη… αυτοδιοίκηση ζητά η ΚΕΔΕ

banks

Καταλύματα – εστίαση: Στα 822 εκατ. ο τζίρος του Οκτωβρίου – Άνοδος 28%

banks

Αδ. Γεωργιάδης για Σύνοδο Κορυφής: Θέλουμε να «κερδίσουν» οι Γερμανοί

banks

20.000 νέες θέσεις σε κέντρα παιδικής φροντίδας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

banks