23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COVER STORY

Με τις μηχανές… στο φουλ το ΤΧΣ για την πώληση τραπεζικών μετοχών

Σε διαρκή επικοινωνία με ενδιαφερόμενους επενδυτές βρίσκεται το Ταμείο, ενώ προχωρά τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων. Προχωρά άμεσα η συναλλαγή για τη Eurobank, ποιο είναι το βασικό σενάριο για την Εθνική.

Με τις μηχανές στο φουλ για την υλοποίηση της πώλησης των τραπεζικών μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του κινείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η εκκίνηση θα γίνει το φθινόπωρο με τη Eurobank, σε μια συναλλαγή που έχει χαμηλό βαθμό πολυπλοκότητας, αλλά το πραγματικά κρίσιμο τεστ θα έλθει αμέσως μετά, καθώς αναμένεται να διατεθεί μεγάλο πακέτο μετοχών της Εθνικής.

Από την έκθεση πρώτου εξαμήνου 2023 για την υλοποίηση της Στρατηγικής Λειτουργίας του ΤΧΣ έως το 2025, οπότε και προβλέπεται από τον νόμο ότι θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή του, προκύπτει ότι το Ταμείο ήδη διαμορφώνει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να είναι έτοιμο για συναλλαγές αποεπένδυσης.

«Σχεδιάσαμε και κοινοποιήσαμε το πλαίσιο Αποεπένδυσης. Παράλληλα, παρακολουθούμε την αγορά και τη διάθεση των επενδυτών για τον προσδιορισμό ευνοϊκών συνθηκών για συναλλαγές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ετοιμότητα για την υλοποίηση και εκτέλεση συναλλαγών», τονίζεται σχετικά.

Μετά τη δημοσίευση της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, τον Ιανουάριο, το ΤΧΣ τονίζει ότι στόχος είναι να «παραμείνουμε επίκαιροι στην αγορά». Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται «συστηματική παρακολούθηση της τραπεζικής αγοράς και υποβολή σχετικών εκθέσεων βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων –όπως ορίζονται στη Στρατηγική Αποεπένδυσης του Ταμείου– για τον προσδιορισμό ευνοϊκών συνθηκών για συναλλαγές και διασφάλιση ότι η Στρατηγική Αποεπένδυσής μας παραμένει κατάλληλη και επίκαιρη στο πλαίσιο του εξελισσόμενου περιβάλλοντος».

Το ΤΧΣ έχει ανοίξει κανάλια επικοινωνίας, παράλληλα, με τους διεθνείς επενδυτές. Όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε «συναναστροφή με το διεθνές επενδυτικό οικοσύστημα» και, ειδικότερα, με «καλόπιστους επενδυτές και με την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα και την αγορά για την κοινοποίηση της Στρατηγικής Εκποίησης του ΤΧΣ, την επικοινωνία των απόψεων του ΤΧΣ και την αξιολόγηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για συμμετοχή σε ελληνικές Συστηματικές Τράπεζες».

Παράλληλα, βρίσκεται σε «συναναστροφή με τις ελληνικές Συστημικές Τράπεζες και τους μετόχους τους για την ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ». Όπως τονίζει το ΤΧΣ, στόχος όλων των παραπάνω ενεργειών είναι «η διασφάλιση ετοιμότητας για την εκτέλεση οποιασδήποτε συναλλαγής».

Για τον σκοπό αυτό, υλοποιείται διαδικασία «για τον διορισμό μιας Ομάδας Οικονομικών Συμβούλων και μιας Ομάδας Νομικών Συμβούλων (και/ή διορισμός κατάλληλων νομικών συμβούλων κατά περίπτωση),  ώστε το Ταμείο να είναι σε θέση να εκτελεί γρήγορα και αποτελεσματικά συναλλαγές που προβλέπονται στη Στρατηγική Αποεπένδυσης, καθώς θα προκύπτουν ευκαιρίες».

Το Ταμείο σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η «αξιολόγηση τρεχουσών ευκαιριών αποεπένδυσης» και, σε αυτό το πλαίσιο, έχει αρχίσει η «προετοιμασία για την πιθανή εκτέλεση συγκεκριμένης συναλλαγής κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού Συμβούλου Διάθεσης και Νομικού Συμβούλου». Πρόκειται για μια αναφορά στην επικείμενη συναλλαγή για τις μετοχές της Eurobank.

Τα επόμενα βήματα

Τον δρόμο για την εκτέλεση συναλλαγών αποεπένδυσης έχει ανοίξει η εντυπωσιακή φετινή πορεία των τραπεζικών μετοχών, που κέρδισαν 66% το πρώτο εξάμηνο, καλύπτοντας αρκετά γρήγορα τη διαφορά αποτιμήσεων από τις ευρωπαϊκές, που σημείωσαν άνοδο 12% την ίδια περίοδο, όπως φαίνεται στο γράφημα από πρόσφατη έκθεση της Pantelakis Sec.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών το 2023

banks_pantelakis

Η γρήγορη άνοδος των τραπεζικών μετοχών καλύπτει έναν άγραφο κανόνα της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ, το οποίο θα επιδιώξει να προχωρήσει στη διάθεση μετοχών σε αποτιμήσεις συγκρίσιμες με αυτές των τραπεζών της ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να φθάσουν σε μια σχέση τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) υψηλότερη από 0,8x. Ήδη η Eurobank και η Εθνική πληρούν αυτό το κριτήριο, ενώ η Πειραιώς και η Alpha αναμένεται να το εκπληρώσουν το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ  ελέγχει το 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank.

Η συναλλαγή για το 1,4% των μετοχών της Eurobank βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς οι μέτοχοι της τράπεζας εξουσιοδότησαν στις 20 Ιουλίου τη διοίκηση να υποβάλει μια πρόταση εξαγοράς σε τιμή έως 1,9 ευρώ. Η πρόταση θα πρέπει να ενσωματώνει ένα premium έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής και αναμένεται να υποβληθεί στο ΤΧΣ τον Αύγουστο, ενώ στη συνέχεια το Ταμείο θα πρέπει να ανοίξει διαδικασία υποβολής προσφορών και από τρίτους ενδιαφερόμενους, ώστε να διασφαλίσει ότι θα εισπράξει το υψηλότερο δυνατό τίμημα.

Η επόμενη συναλλαγή που θα είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας και πολυπλοκότητας θα αφορά την Εθνική Τράπεζα. Το σενάριο που εξετάζει το ΤΧΣ, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters, είναι να «σπάσει» στα δύο το πακέτο που κατέχει το Ταμείο και να διατεθεί αρχικά ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.

Οι αναλυτές της αγοράς εξετάζουν ακόμη και σενάριο υποβολής πρότασης από την ίδια την Εθνική στο ΤΧΣ για την εξαγορά μετοχών της, καθώς η τράπεζα διαθέτει μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίων. Όπως σημείωνε η Pantelakis σε πρόσφατη έκθεση, τονίζοντας πάντως ότι πρόκειται για μια ενδεικτική αναφορά, το πλεόνασμα κεφαλαίων της Εθνικής στο τέλος του 2025 εκτιμάται σε 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 13% πάνω από το εποπτικό όριο για τον δείκτη CET1 και θα μπορούσε να επιτρέψει στην τράπεζα να επαναγοράσει και να ακυρώσει έως και 37% των μετοχών της, ώστε να ανεβάσει την απόδοση κεφαλαίου από το 11% στο 14%.

Προφανώς, τέτοια κίνηση, που θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, θα προϋπέθετε έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, ο οποίος θα λάμβανε υπόψη του ότι η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (45% των κεφαλαίων το 2025, σύμφωνα με υπολογισμούς της Pantelakis).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πώληση των πακέτων μετοχών του ΤΧΣ έχει πάψει να αποτελεί ένα «πονοκέφαλο» για τους επενδυτές μια απειλή για τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών. Όχι μόνο γιατί το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ ισχυρό και θα αυξηθεί περαιτέρω με την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και επειδή υπάρχει πλέον ένας αρκετά σαφής οδικός χάρτης για την αποεπένδυση έως το 2025.

Όπως σημείωνε η Pantelakis στην ίδια έκθεση, η χρηματιστηριακή έπαψε να επιβάλλει ένα discount 15% στις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών εξαιτίας της επικείμενης αποεπένδυσης, καθώς η δημοσιοποίηση της στρατηγικής τον Ιανουάριο έχει αφαιρέσει τα ρίσκα από τη διαδικασία και περιορίζει τους κινδύνους πρόκλησης διαταραχής στην αγορά.

Related posts

Γ. Στουρνάρας: Είμαστε κοντά στο τέλος της ανόδου των επιτοκίων

banks1

Alpha Bank: Εκταμιεύσεις 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

banks

Σε δάνεια 4 δισ. έχουν αναστείλει τις δόσεις οι τράπεζες

banks

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πρόωρη η συζήτηση για τη δημιουργία bad bank

banks

Τράπεζες: Οδηγίες στους πελάτες με επιταγές

banks

Πού κόλλησαν τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ για τα NPLs

banks