19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Μητσοτάκης: ‘Ηρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Κάτι που συναντά την άρνηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τη συζήτηση, έχει προσέλθει να παρακολουθήσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ενώ ανακοινώθηκε στην ολομέλεια η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά».

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, δεδομένου και του ενδιαφέροντος πολλών βουλευτών να πάρουν τον λόγο. Όπως ανέφερε ο προεδρεύων Αθανάσιος Μπούρας, στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί περίπου 90 βουλευτές.

Ομιλία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ένας είναι ο δρόμος για μια πατρίδα δίκαιη και ισχυρή που δεν θα είναι ουραγός αλλά θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη: η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις τους παρελθόντος που εμποδίζουν τον βηματισμό προς τα εμπρός της χώρας.

«‘Ηρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομήσουμε πόρους για ακτασκευές, υγεία, νοσοκομεία σχολεία, πανεπιστήμια και να πυκνώσουμε το δίκτυ προστασίας των ευάλωτων.

Είναι ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα στο οποίο απαντά αυτό το νομοσχέδιο.

Συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει σε νέα δεδομένα της εποχής, όπως π.χ. οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κυρίως συνιστά μια μεταρrύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τους πρώτους μήνες του 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS που θα αφορά ολόκληρη τη λιανική. Περιορίζονται έτσι οι πελάτες δύο ταχυτήτων. Δυσκολεύει το δίλημμα με ή χωρίς απόδειξη».

Από την άλλη πλευρά θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το κενό ΦΠΑ έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ήδη. Καταφέραμε να προωθήσουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η τεχνολογία βασικός σύμμαχος στον αγώνα για φορολογική δικαιοσύνη.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο ενισχύουμε τις προσπάθειες για καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αποτέλεσμα».

Η φοροδιαφυγή έχει αποδειχθεί λερναία Υδρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη χρήση μετρητών. Πλέον, τόνισε, απαγορεύεται η αγορά οποιουδήποτε ακινήτου με μετρητά. Δυστυχώς αυτή πρακτική ακολουθείται σήμερα σε μια από τις4 αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται στη χώρα. Μιλάμε για ενδεχομένως δισ. ευρώ που διακινούνται σε τσάντες χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Το τίμημα πλέον θα καταβάλλεται αποκλειστικά έσω τραπέζης: όσοι επιμείνουν θα πρέπει να ξέρουν ότι θα θεωρείται άκυρο οποιοδήποτε συμβόλαιο προβλέπει προκαταβολή ή πληρωμή με μετρητά.

Διπλάσιο της αξίας θα είναι το πρόστιμο και για όσους πληρώνουν με μετρητά υπηρεσίες ή προϊόντα αξίας πάνω από 500 ευρώ.

Επόμενο διάστημα οι περισσότερες κοινωνικές ή προνοιακές παροχές θα καταβάλλονται με κάρτα για να περιοριστεί η διοχέτευση ρευστού προς και από την παραοικονομία.

Αναφερόμενος στη βραχυχρόνια μίσθωση τόνισε ότι είναι χρέος της πολιτείας να επιβάλλει κανόνες για να μην μετατραπεί σε καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καλούνται, όπως είπε, οι ιδιοκτήτες που προσφέρουν περισσότερα από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση να πληρώσουν το αντίστοιχο τίμημα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στις ενστάσεις που ακούστηκαν απάντησε ότι η ρύθμιση αφορά μόνο ιδιοκτήτες ή εταιρείες εκμεταλλεύονται μεγάλο αριθμό κατοικιών. Πρόκειται για μια ισορροπημένη τομή που οριοθετεί έναν αρρύθμιστο χώρο που υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Για το καίριο θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε ευρεία διαβούλευση επί των διατάξεων. Σήμερα ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα από όσα πληρώνει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών, επειδή οι μισοί δηλώνουν μηδενικά κέρδη και 3 στους 10 εμφανίζουν ζημιές για πέντε χρόνια και 7 στους δέκα εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Όλοι το γνωρίζουμε και για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αυτή η στρέβλωση επιβαρύνει και τους ίδιους, καθώς μόλις το 4% εισφέρει τα μισά φορολογικά έσοδα εισφέρει τα μισά φορολογικά έσοδα του συνόλου αυτής της κατηγορίας εσόδων. Δεν θα μπορούν πλέον να δηλώνουν μικρότερο εισόδημα από ό, τι ένα εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό. Και πάλι, όμως, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιό του. Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό.

Το ύψος της εισφοράς θα καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων με τρόπο πολύ πιο αναλογικός ε σχέση με την αρχική πρόταση του νομοσχεδίου κατόπιν της διαβούλευσης.

Δεν είναι μια οριζόντια παρέμβαση. Τέτοια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος και σωστά κρίθηκε ως αντισυνταγματική. Απαλλάσσονται συγκεκριμένες κατηγορίες από το τεκμήριο.

Παράλληλα το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται στο μισό για αυτοαπασχολούμενους σε συγκεκριμένες περιοχές και απαλλάσσονται όσοι βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Θα αρχίσουν να καταβάλουν φόρο μόνο όταν αρχίσουν να παράγουν κέρδος.

Ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν για ελεύθερους επαγγελματίες έχουν παράλληλα έσοδα από μισθούς, συντάξεις ή αγροτικές εργασίες.

Συνεπώς όχι μόνο εξαιρούνται ομάδες φορολογίας αλλά αντιμετωπίζει με ευαισθησία ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσαρμοσμένα στην αληθινή και όχι επίπλαστη ελληνική πραγματικότητα, όπως αυτή που προβάλλει σήμερα όποιος αντιτίθεται σε αυτή την μεταρρύθμιση,.

Αυτό το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης η κυβέρνηση το αναλαμβάνει όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Με τη ρύθμιση αυτή εξοικονομούνται πόροι περίπου 100 εκατ. από κοινωνικά επιδόματα ευπαθών, τα οποία θα βρουν τώρα τον αληθινό προορισμό τους. Σήμερα 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ενώ δηλώνουν επιχειρηματίες, εμφανίζονται ως άποροι.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος με στόχο το άλλο 50% να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.

Δείτε live

Related posts

Κρύος ιδρώτας λούζει τους πολίτες, κρύο σερβίρεται το πιάτο της εκδίκησης με… δημοσκοπήσεις

banks1

Τζανακόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κεντρώο κόμμα»

banks1

Πρόκληση Αζερμπαϊτζάν από τα κατεχόμενα: Ο τουρκικός κόσμος θα ανατείλει – Είμαστε ένα έθνος

banks

Στην Αίγυπτο σήμερα ο Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί με τον Αλ Σίσι

banks

6.000 φωτιστικά σώματα μοιράζει στους Δήμους της Πελοποννήσου, η Περιφέρεια

banks1

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του κόμματος για τις ευρωεκλογές

banks