21.4 C
Athens
May 6, 2024
Image default
WORLD

Μιανμάρ: Η Κίνα χαιρέτισε “τα θετικά αποτελέσματα” των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της χούντας και ομάδων ανταρτών

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήχθησαν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ και μιας συμμαχίας ένοπλων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων, οι οποίες απέφεραν “θετικά αποτελέσματα”.

“Η Κίνα είναι ικανοποιημένη που βλέπει τις αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη βόρεια Μιανμάρ να διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες και να έχουν θετικά αποτελέσματα”, δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι το Πεκίνο είναι “έτοιμο να συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξη και τη βοήθειά του προς αυτή την κατεύθυνση”.

“Πιστεύουμε ότι η αποκλιμάκωση της κατάστασης στη βόρεια Μιανμάρ είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών στη χώρα και ευνοεί τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Κίνας και της Μιανμάρ”, πρόσθεσε η Μάο.

Στη Μιανμάρ υπάρχουν περισσότερες από 10 ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων, κάποιες από τις οποίες έχουν καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες περιοχές της χώρας στα βόρεια σύνορά της με την Κίνα και μάχονται κατά του τακτικού στρατού.

Στα τέλη Οκτωβρίου τρεις ένοπλες ομάδες συνασπίστηκαν και εξαπέλυσαν από κοινού επίθεση στο κρατίδιο Σαν, καταλαμβάνοντας πόλεις και εμπορικά κέντρα ζωτικής σημασίας για τις συναλλαγές με την Κίνα.

Περισσότεροι από 250 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, ο οποίος κάνει επίσης λόγο για περισσότερους από 500.000 εκτοπισμένους.

Η χούντα είναι επίσης αντιμέτωπη με συντονισμένες επιθέσεις ανταρτών στα σύνορα της Μιανμάρ με την Κίνα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, μια κατάσταση που, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το καθεστώς της μετά το πραξικόπημα του 2021.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar, ο υπουργός Εξωτερικών της χούντας και ο αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στην επαρχία Γιουνάν συναντήθηκαν στην Κουνμίνγκ, στη νότια Κίνα, και συζήτησαν “για την ειρήνη και τη σταθερότητα στις μεθοριακές περιοχές”.

Η Κίνα είναι σημαντικός σύμμαχος της Μιανμάρ, στην οποία παρέχει και όπλα, και αρνείται να χαρακτηρίσει πραξικόπημα την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό το 2021.

Related posts

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν διαγράφει χρέη 39 δισ. δολάρια από φοιτητικά δάνεια

banks

IDF: “Πολύ πιο μεγάλη” η πιθανότητα πολέμου στο βόρειο Ισραήλ “εντός των προσεχών μηνών”,

banks

“Υπερβαίνοντας διαχωρισμούς” στο μεγάλο ραντεβού των ΜΜΕ

banks

Η Ουάσιγκτον διαπιστώνει αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία

banks

Αυξάνεται ο αριθμός των Ιταλών συνταξιούχων που διαμένουν στην Αλβανία

banks

Μπλίνκεν από Ραμάλα: “Καθαρή θέση ΗΠΑ υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους” – Θα μεταβεί και στο Μπαχρέιν

banks