23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου

Στις αγορές βγαίνει αύριο, εκτός απροόπτου, το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale να προχωρήσουν τη διαδικασία της έκδοσης.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Ελλάδος για φέτος μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου, την ώρα που ήδη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δανειστεί από τις αγορές.  Εκμεταλλευόμενος το ιδιαίτερα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και έχοντας στη «φαρέτρα» του την επενδυτική βαθμίδα, ο ΟΔΔΗΧ κάνει το «ντεμπούτο» του στις αγορές πριν την εκπνοή του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,28% περίπου 100 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό και μόλις 15 50 μονάδες βάσης πάνω από το ισπανικό

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ. Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται στα 18,999 δισ. ευρώ. Τα 5,463 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων, τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο –όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια– και τα 3,589 δισ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις.

Related posts

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Επεκτείνεται σε ασφαλιστικές και σε εταιρείες security

banks

ΙΝΣΕΤΕ: H «ακτινογραφία» του τουριστικού τομέα στις 13 Περιφέρειες της χώρας

banks

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη γυναίκας για την απομάκρυνση αντικειμένων από το μνημείο του Άλκη Καμπανού

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία με την Berliner Sparkasse, Branch of Landesbank Berlin AG

banks

ΠΟΞ σε υπ. Τουρισμού: Να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να μην κλείσουν οριστικά ξενοδοχεία

banks

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Πιθανό πρωτογενές πλεόνασμα το 2022

banks