20.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Νέα ιστορικά υψηλά στο «νήμα» για Dow Jones, S&P 500

Νέα ιστορικά υψηλά στο «νήμα» για Dow Jones, S&P 500

Με επιδόσεις ρεκόρ ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στη Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και τον ευρύτερο S&P 500 να κλείνουν με οριακή άνοδο μεν, αλλά σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,16% ή 62,42 μονάδες και έκλεισε στις 39.131,53 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 0,03% στις 5.088,80 μονάδες, έχοντας σπάσει ενδοσυνεδριακά το «φράγμα» των 5.100 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά. Από την άλλη πλευρά, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,28% και διαμορφώθηκε στις 15.996,82 μονάδες, αν και μέσα στην ημέρα «χτύπησε» υψηλό ενός έτους.

Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν ανοδικές εβδομάδες. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,7%, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,4% και ο Dow Jones κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,3% το ίδιο διάστημα.

Την Πέμπτη ο S&P 500 σημείωσε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιανουάριο του 2023 και ο Nasdaq κατέγραψε «άλμα» 3% στην ισχυρότερη συνεδρίασή του από τον Φεβρουάριο του 2023.

Η εντυπωσιακή πορεία της Wall Street έχει την «σφραγίδα» της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα της εταιρείας κατασκευής τσιπ, Nvidia, η οποία ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις στα αποτελέσματά της.

Η Nvidia έφτασε τα 2 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, με την κεφαλαιοποίησή της να έχει αυξηθεί την Πέμπτη κατά 277 δισ. δολάρια, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ στη Wall Street.

Με «όχημα» τα AI chips, η εταιρεία σκαρφάλωσε από το 1 τρισ. δολάρια στα 2 τρισ. δολάρια μέσα σε περίπου 9 μήνες, στην ταχύτερη «εκτίναξη» μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών και σε λιγότερο από τον μισό χρόνο που χρειάστηκαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Microsoft.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έκλεισαν την Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου λόγω σχολίων αξιωματούχων της Fed για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων εγείροντας ανησυχίες για την οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,12 δολάρια ή 2,7% στα 76,49 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.  Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη από τις 8 Φεβρουαρίου. Οι απώλειες για την εβδομάδα έφτασαν το 2,5%.

Το συμβόλαιο πετρελαίου brent παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,05 δολάρια ή 2,5% στα 81,62 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο, που είναι η χαμηλότερη τιμή από τις 14 Φεβρουαρίου. Οι εβδομαδιαίες απώλειες έφτασαν το 2,2%.

Άνοδο κατέγραψε ο χρυσός, λαμβάνοντας ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου, με το πολύτιμο μέταλλο να κλείνει θετικά την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η πτώση του αμερικανικού δολαρίου ευνοεί τον χρυσό καθιστώντας τον φθηνότερο και έτσι πιο ελκυστικό στους επενδυτές. Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε σήμερα 0,87% ή 17,70 δολάρια και έκλεισε στα 2.048 δολάρια ανά ουγγιά.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Απώλειες στις ευρωαγορές- Στην Τουρκία απογειώθηκαν οι μετοχές των τραπεζών

banks

Χρηματιστήρια: 8+1 πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσετε την Παρασκευή

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Προς εβδομαδιαία κέρδη

banks

Τα μάκρο δίχασαν τις ασιατικές αγορές- Προβληματισμός στην Κίνα

banks

Wall Street: Στα «πράσινα» με οδηγό την τεχνολογία

banks

Κλυδωνισμοί στη Wall Street-Ενισχύονται οι φόβοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων

banks