22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα-Πότε θα εφαρμοστεί

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προγραμματίζει η κυβέρνηση να εφαρμόσει από το νέο έτος. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η μείωση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και είναι κατά τέσσερις μονάδες, θα επεκταθεί στις πέντε μονάδες.

Ο προγραμματισμός προβλέπει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027. Αιτία, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη είναι ότι «ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών».

Συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση:

«Την περασμένη τετραετία μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που είχε σημαντική συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης κατά σχεδόν 300.000 άτομα και στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από 16,9% τον Ιούλιο του 2019 σε 10,8% τον Ιούλιο του 2023. Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπεται μείωση μιας επιπλέον ποσοστιαίας μονάδας, κάτι που θα συνδράμει στην επιπλέον αύξηση της απασχόλησης αλλά και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς οι μειώσεις αφορούν τόσο στις εργοδοτικές όσο και στις εργατικές εισφορές. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών».

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, σε συνέδριο του Economist, δεν έκρυβε και τον προβληματισμό του, αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σε σχέση με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος: «Πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος (σσ και της μείωσης των εισφορών). Αυτός είναι ίσως και ο πλέον κρίσιμος
παράγοντας σε μια οικονομία διότι αν το συνταξιοδοτικό σου σύστημα καταρρεύσει τότε καταρρέει η οικονομία συνολικά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ελλειματικός ο ΕΦΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε μόλις χθες στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ο ΕΦΚΑ καταγράφει έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022, ο φορέας κατέγραφε πλεόνασμα 734 εκατ. ευρώ, άρα προκύπτει μια απώλεια, που σε ετήσια βάση, ανέρχεται σε 749 εκατ. ευρώ! Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι φέτος, κατά το β’ τρίμηνο, διαπιστώθηκε αύξηση εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ, που όμως υπερκαλύφθηκε από τις δαπάνες, που εκτοξεύθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με πριν από ένα έτος.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που εκδόθηκε από το ΓΠΒ, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη, όταν αναλυθούν τα στοιχεία για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, συνολικά.

Όπως προκύπτει στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023, το έλλειμμα στους ΟΚΑ αυξάνεται στα 57 εκατ. ευρώ, με τη διαφορά να γιγαντώνεται στο 1,7 δισ. ευρώ αν γίνει σύγκριση με την πορεία που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Related posts

Κ. Μητσοτάκης σε FT: Δεν θα δεχθούμε όρους για τη βοήθεια από Ε.Ε.

banks

Καταβάλλονται αποζημίωση ειδικού σκοπού και ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας

banks

Μ. Μανουσάκης: Το 2025, η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

banks

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη γυναίκας για την απομάκρυνση αντικειμένων από το μνημείο του Άλκη Καμπανού

banks

Τέλος επιτηδεύματος: Τα βήματα προς το… τέλος του

banks

Μπορέλ: Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους για την Πολωνία

banks