22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COVER STORY

Η «ακτινογραφία» της κατακόρυφης πτώσης των κόκκινων δανείων

Κάτω από τα 70 δισ. ευρώ, με μεγάλη υποχώρηση περισσότερο από 1,7 δισ. ευρώ, μειώθηκαν με πραγματικούς όρους στο τέλος του 2023 για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2021, τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers. Η μεγαλύτερη μείωση σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ παρατηρείται στα επιχειρηματικά δάνεια.

Το σύνολο των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, υποχώρησε σε 69,46 δισ. ευρώ μειωμένο περίπου 1,72 δισ. ευρώ, με τη μείωση να παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες δανείων, επιχειρηματικών, αγροτικών, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων ή καταναλωτικών, με μία μόνη εξαίρεση.

Αυτή αφορά στα στεγαστικά δάνεια, όπου στο τέλος του 2023, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση περίπου 117 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι στα υπόλοιπα που μετρά η ΤτΕ δεν περιλαμβάνονται τα ποσά εξωλογιστικών τόκων, ούτε και οι διαγραφές δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα που μεταβίβασαν τα δάνεια.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι τα κόκκινα δάνεια που απέκτησαν funds του εξωτερικού και διαχειρίζονται servicers, ξεκίνησαν να μειώνονται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2022, με μια πρώτη μεγάλη μείωσή τους περίπου κατά 16 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς, όταν σταμάτησαν να υπολογίζονται οι εξωλογιστικοί τόκοι και τα διαγραμμένα δάνεια που είχαν πουλήσει οι τράπεζες.

Ουσιαστικά, όμως οι αλλαγές αυτές σηματοδότησαν τις πρώτες συντονισμένες προσπάθειες ρυθμίσεων των δανείων, γι αυτό και η μείωση κατά 1,72 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο είναι μία μεγάλη μείωση με πραγματικούς και συγκρίσιμους όρους στα κόκκινα δάνεια στην ελληνική αγορά.

Η μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων εντοπίζεται στα επιχειρηματικά δάνεια που υποχώρησαν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Ειδικότερα:

  • Τα επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκαν συνολικά, κατά 1,08 δισεκ. ευρώ.
  • Από αυτά, η μεγαλύτερη μείωση 670 εκατ. ευρώ, παρατηρήθηκε σε κόκκινα δάνεια ΜμΕ
  • Μειώθηκαν κατά 542 εκατ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
  • Μειώθηκαν κατά 182 εκατ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια, που προέρχονταν από καταναλωτικά
  • Αυξήθηκαν κατά 117 εκατ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που προέρχονται από στεγαστικά.

Δάνεια προς επιχειρήσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 22.848 εκατ. ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2023, από 23.953 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 1.080 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 22.810 εκατ. ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2023. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 11.537 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 38 εκατ. ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2023.

Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 542 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9.051 εκατ. ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2023.

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 74 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37.566 εκατ. ευρώ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2023. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 182 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15.631 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21.646 εκατ. ευρώ.

Πίνακας: Υπό διαχείριση δάνεια κατοίκων εσωτερικού από τις ΕΔΑΔΠ, η κυριότητα των οποίων έχει μεταβιβαστεί σε εταιρίες του εξωτερικού.

Related posts

Στουρνάρας: Επιτακτική η αξιοποίηση των εταιρειών διαχείρισης για την αντιμετώπιση των NPLs

banks

Στην Βουλή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας – Τι προβλέπει

banks

ΕΚΤ: Νέα “σύννεφα” πάνω από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

banks

Αναζωπυρώνεται η αγορά στεγαστικής πίστης – Τα οφέλη από τα δάνεια σταθερού επιτοκίου που προωθούν οι τράπεζες

banks

Τουρκία: Aνταμείβει τις τράπεζες που δίνουν περισσότερα δάνεια με πιο χαλαρούς κανόνες

banks

Πώς είδε η Deutsche Bank τα αποτελέσματα Alpha Bank και Εθνικής

banks