22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
BUSINESS

Νέο υβριδικό πάρκο στην Πορτογαλία από την EDP Renewables

Η EDP Renewables έθεσε σε λειτουργία το δεύτερο υβριδικό πάρκο της στην Πορτογαλία που συνδυάζει αιολική και ηλιακή ενέργεια στην ίδια τοποθεσία, διπλασιάζοντας πρακτικά την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε μία τοποθεσία.

Δίπλα στο αιολικό πάρκο São João, που λειτουργεί από το 2008 με δυναμικότητα 22,8 MW, εγκαταστάθηκε ο φωτοβολταϊκός σταθμός Monte de Vez, με 21 MWp και εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 31,4 GWh. Συνδυάζοντας και τις δύο τεχνολογίες, το συγκρότημα αυτό μπορεί πλέον να παράγει 79 GWh ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως, αρκετή για να τροφοδοτεί 23 χιλιάδες οικογένειες της περιοχής ετησίως, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Με την εγκατάσταση 36 χιλιάδων διφασικών πάνελ παράλληλα με τις 13 ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου, είναι δυνατή η αξιοποίηση του υφιστάμενου ηλεκτρικού δικτύου και η παροχή ενέργειας με μεγαλύτερη συνέπεια, χάρη στη συμπληρωματικότητα μεταξύ της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, με αυτό το συγκρότημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αποφευχθεί η εκπομπή 40 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στην απαλλαγή της περιοχής από τον άνθρακα.

Τα δύο αυτά πάρκα, που βρίσκονται στους δήμους Penela, στην περιφέρεια Coimbra, και Ansião, στην περιφέρεια Leiria, αποτελούν μέρος της επένδυσης της EDP στην κεντρική περιοχή της χώρας, όπου η εταιρεία έχει ήδη σε λειτουργία πάνω από 280 MW αιολικής ενέργειας.

«Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε και πάλι πρωτοπόροι στην Πορτογαλία και θέτουμε σε λειτουργία το δεύτερο υβριδικό πάρκο της χώρας, αξιοποιώντας τον άνεμο και τον ήλιο της περιοχής για να αυξήσουμε την κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής της EDP να συνεχίσει να επιταχύνει την εθνική ενεργειακή μετάβαση, είτε επενδύοντας σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε βελτιστοποιώντας εκείνα που έχουν ήδη εξυπηρετήσει τις περιοχές όπου βρίσκονται. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε υβριδικά έργα στην Πορτογαλία και αναμένουμε να υλοποιήσουμε άλλα 700 MW σε παρόμοια έργα τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει ο Hugo Costa, επικεφαλής της EDP Renewables στην Πορτογαλία.

Η υβριδοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, μέσω του συνδυασμού τεχνολογιών όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια, είναι ένας από τους κύριους δρόμους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πολλά οφέλη για τον τομέα: αυξημένη αποδοτικότητα των έργων, αξιοποίηση και κοινή χρήση των υφιστάμενων ηλεκτρικών υποδομών, προώθηση της σταθερότητας του κόστους και μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και το τοπίο.

Τον Ιανουάριο του 2023, η EDP είχε ήδη θέσει σε λειτουργία το πρώτο υβριδικό αιολικό/ηλιακό σύστημα στην Ιβηρική Χερσόνησο, προσθέτοντας τον φωτοβολταϊκό σταθμό Mina de Orgueirel στο αιολικό πάρκο Mosteiro, στο δήμο Guarda. Το έργο αυτό παρήγαγε 37,4 GWh κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, ηλεκτρική ενέργεια που θα επαρκούσε για την τροφοδοσία 11 χιλιάδων νοικοκυριών. Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους, αποφεύχθηκε, επίσης, η εκπομπή 19 χιλιάδων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Εκτός από τα υβριδικά που λειτουργούν στην Πορτογαλία, η εταιρεία ήταν επίσης πρωτοπόρος στην εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού έργου στην Ισπανία και την Πολωνία.

Η EDP διαθέτει σήμερα πάνω από 1600 MW υβριδικών έργων υπό μελέτη ή ανάπτυξη στην Πορτογαλία και την Ισπανία, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και με αναμενόμενη λειτουργία μέσα στα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει σε παρόμοια έργα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της.

Related posts

Uni Systems και Knowledge δημιουργούν Technology Hub στη Δυτική Ελλάδα

banks

Οι Κινέζοι γνωρίζουν τα ελληνικά κρασιά – Εκδήλωση στη Σαγκάη

banks

Αναστέλλει τις εισπράξεις οφειλών για ρεύμα και αέριο στη Θεσσαλία η ελίν

banks

Δημιουργήθηκε η πρώτη λέσχη τεχνολογικών «Αγγέλων» στην Ελλάδα

banks

Αιολικά ισχύος 44MW εξαγοράζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

banks

Τα 2+4 νέα ξενοδοχεία της Brown Hotels

banks