18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
PIRAEUS BANK

Νέο χρονοδιάγραμμα για το placement της Πειραιώς

-

Επισπεύδει το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης του Δημοσίου η Τράπεζα Πειραιώς μετακινώντας νωρίτερα την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων -η οποία θα δώσει ουσιαστικά το “σύνθημα” του placement.
 
Η ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων άλλαξε αρχικά από τις 29 στις 23 Φεβρουαρίου, για να μετακινηθεί εκ νέου στις 14 Φεβρουαρίου σύμφωνα με χρηματιστηριακή ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα την Πέμπτη.

Η απόφαση της επίσπευσης ανήκει στην Πειραιώς, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, οι οποίες εξηγούν ότι η τράπεζα σπεύδει να αξιοποιήσει το “πολύ θετικό momentum” που εισέπραξε στα πρόσφατα roadshows όπου συμμετείχε η διοίκηση σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Παρίσι.
 
Ειδικά στο 6ο Greek Investment Day που διοργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ, σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής επενδυτικών οίκων, συμπεριλαμβανομένων των Amundi, AXA, LBP AM, DNCA, GEFIP, Equigest, GEMWAY, COGEFI, QUAERO Capital, Allianz GI, OCTO, Uzes Gestion, Amiral, HMG Finance, GAY Lussac, ID-AM, Independance AM, Conservateur, Montpensier Finance.

Τα επόμενα βήματα

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στο Capital.gr πηγές της τράπεζας, οι πλήρεις οικονομικές καταστάσεις θα δημοσιευτούν στις 27 Φεβρουαρίου. Ο λόγος που αποφασίστηκε τα αποτελέσματα να παρουσιαστούν στους αναλυτές δυο εβδομάδες νωρίτερα είναι για να δημιουργηθεί το χρονικό περιθώριο ώστε να επεξεργαστεί η επενδυτική κοινότητα τα ετήσια αποτελέσματα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων, θα ξεκινήσει η φάση της εκτέλεσης η οποία συνιστά το τρίτο και τελευταίο στάδιο της συναλλαγής. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι προϋπόθεση για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι να καταρτίσει ο σύμβουλος αποεπένδυσης (Bank of America) την εισήγησή του με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα -διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το placement -το οποίο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το μοντέλο της Εθνικής- αναμένεται σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.
 
Από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αλλά, κυρίως, από την αποτίμηση της μετοχής τη δεδομένη στιγμή, θα εξαρτηθεί και το ύψος του placement. Θυμίζεται ότι το Δημόσιο κατέχει -μέσω του ΤΧΣ- μερίδιο 27% στην Πειραιώς -το οποίο αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε τράπεζα.
 
Το ζήτημα αυτό αποτελεί τον “άγνωστο Χ” της συναλλαγής διότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες της αγοράς αλλά και από τη βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει ή όχι κάποιο ποσοστό στην τράπεζα.

Related posts

Bloomberg: Μέσα στον Μάρτιο η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς για €1 δισ.

banks

Πώς “βλέπουν” οι Moody’s και S&P την έξοδο της Πειραιώς στις αγορές με το ΑΤ1

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα και το 2023

banks

Τρ. Πειραιώς: Θετική επίπτωση €115 εκατ. στα προ προβλέψεων κέρδη από τη συναλλαγή με την Intrum

banks

Τρ. Πειραιώς: Στην Bain Capital περνούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα €500 εκατ.

banks

Τρ. Πειραιώς: Πωλεί στον ΑΔΜΗΕ ακίνητο αξίας 12 εκατ. ευρώ

banks