25.3 C
Athens
May 12, 2024
Image default
WORLD

Νιγηρία: Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύτηκε να περιορίσει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει το νόμισμα

Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών και να σταθεροποιήσει το νόμισμα της χώρας, δίνοντας το σήμα για αυστηρότερη νομισματική πολιτική στο μέλλον, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

“Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας έχει δεσμευτεί να πετύχει τη νομισματική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών”, δήλωσε ο διοικητής Olayemi Cardoso σε μια ομιλία προς τους τραπεζίτες την Παρασκευή. “Θα ενισχύσουμε τους κανονισμούς και θα εφαρμόσουμε συνετές πολιτικές”.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Σεπτέμβριο, ο Cardoso δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κατευθύνει τις τράπεζες να ενισχύσουν τα επίπεδα κεφαλαίου. “Η κεντρική τράπεζα θα παράσχει μελλοντική καθοδήγηση, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα διατηρήσει αποτελεσματική επικοινωνία με το κοινό”, πρόσθεσε.

Η ομιλία, που εκφωνήθηκε στο τέλος ενός ετήσιου δείπνου του τραπεζικού κλάδου, αναμενόταν με μεγάλη προσδοκία για ενδείξεις ότι διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων πιέσεων στις τιμές και της αδυναμίας του νομίσματος. Το Νάιρα Νιγηρίας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40% έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 18,75% κατά την τελευταία συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός έκτοτε επιταχύνθηκε σε υψηλό 18 ετών, στο 27,3%.

Ο Καρντόσο δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Η στάση του σηματοδοτεί την προθυμία του να υπερασπιστεί την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας. Ο πρόεδρος Bola Tinubu έχει προηγουμένως ζητήσει τη μείωση των επιτοκίων για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να συνεδριάσουν σύντομα, αφού μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές αυτής της εβδομάδας ακυρώθηκε εκτάκτως. Σημείωσε πάντως ότι ο νόμος απαιτεί η επιτροπή νομισματικής πολιτικής να συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο και ότι το όριο αυτό έχει ήδη επιτευχθεί για το 2023.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Cardoso έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα επιστρέψει στις ορθόδοξες πολιτικές και στην ομιλία του μίλησε για τον έλεγχο της ρευστότητας στην αγορά.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της βενζίνης έχει οδηγήσει στην αύξηση του πληθωρισμού στη Νιγηρία μετά την ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων από τον Tinubu, ο οποίος τερμάτισε την δαπανηρή επιδότηση καυσίμων και χαλάρωσε τους ελέγχους στο συνάλλαγμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Wale Edun, ο οποίος μίλησε πριν από τον Cardoso, δήλωσε ότι τα μέτρα αποδίδουν καρπούς και ότι η κυβέρνηση “θα παραμείνει στην πορεία της”.

Related posts

Η Γερμανία ζητά από την Κίνα να σταματήσει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε

banks

Ερντογάν: Θα επιταχύνουμε τα αμυντικά προγράμματά μας – Μέχρι τέλος του 2023 η παρθενική πτήση του Kaan

banks

Πτώση 5,9% του πληθωρισμού χονδρικής στην Ελλάδα – Υποχώρησε για έβδομο μήνα στη ευρωζώνη

banks

Νότια Αφρική: 5 νεκροί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε παράνομους χρυσωρύχους

banks

Η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ για το μεταναστευτικό στη Γρανάδα

banks

Ταϊλάνδη: Έξι νεκροί από τις πλημμύρες

banks