23.4 C
Athens
May 12, 2024
Image default
WORLD

Οι απαντήσεις της UBS στα 10 “καυτά” ερωτήματα των επενδυτών – Πού εντοπίζονται ευκαιρίες στις αγορές

Σε 10 “καυτά” ερωτήματα των επενδυτών απαντά η UBS σε νέα της έκθεση. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ράλι των παγκόσμιων χρηματαγορών, την πορεία του αμερικανικού δολαρίου αλλά και στις εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

1. Θα συνεχιστεί το ράλι στις χρηματαγορές;

O S&P 500 έχει σημειώσει φέτος ράλι 16,7% με ώθηση από τα ισχυρά στοιχεία για την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας αλλά και την αισιοδοξία για τις μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς που έχουν καθυστερήσει σε σχέση με το φετινό ράλι, όπως οι αναδυόμενες αγορές, οι βασικές καταναλωτικές αγορές και η βιομηχανία. 

2. Μπορούν τα περιουσιακά στοιχεία της Κίνας να ανακτήσουν τη δυναμική;

Οι επενδύσεις που συνδέονται με την Κίνα έχουν δεχθεί εκ νέου πίεση από ανησυχίες για την αγορά ακινήτων. Ωστόσο εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ανάκαμψη της ανάπτυξης με κεντρικό πυλώνα την κατανάλωση. Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες αναμένεται να στηρίξουν τις μετοχές και τις εταιρικές επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο.

3. Θα συνεχιστεί η πτώση του δολαρίου;

Το αμερικανικό δολάριο έχει αποδειχθεί ανθεκτικό για το μεγαλύτερο μέρος του 2023 βοηθούμενο από τα σταθερά μακροοικονομικά στοιχεία. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι 10% χαμηλότερα από το υψηλό 20 ετών που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Η υποχώρηση του πληθωρισμού μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια του νομίσματος. Πιστεύουμε ότι τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία θα καταστήσουν το δολάριο σε μια νέα διολίσθηση τους επόμενους μήνες. 

4. Μπορούν οι εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές να βοηθήσουν εν μέσω μακροοικονομικής αβεβαιότητας;

Η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και η πιθανότητα μεγαλύτερης αστάθειας το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μπορούν να συμβάλλουν σε μια εξισορρόπηση των παραδοσιακών χαρτοφυλακίων με εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές. Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικές αγορές προσφέρουν μια ποικιλία από
ευκαιρίες για να κερδίσετε εισόδημα και να αυξήσετε τον πλούτο με την πάροδο του χρόνου που όμως υπόκεινται σε κινδύνους όπως έλλειψη ρευστότητας.

5. Ποιες είναι οι βασικές ευκαιρίες στις βιώσιμες επενδύσεις;

Ενώ τα ΜΜΕ τείνουν να τονίζουν τις προκλήσεις του ESG, οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στις βιώσιμες επενδύσεις στα χαρτοφυλάκιά της. Συνεχίζουμε να προτιμούμε τις βιώσιμες επενδύσεις και τη διεύρυνση των επιλογών αυτών για τους επενδυτές.  

6. Πού μπορώ να βρω εισοδήματα χαρτοφυλακίου;

Η ελκυστικότητα των ταμειακών διαθεσίμων και των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς έχει ενισχυθεί, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ διάρκειας 3 μηνών να διαπραγματεύονται σε υψηλά 23 ετών. Η UBS εκτιμά ότι τα ομόλογα δεν θα διαπραγματεύονται επί μακρόν σε αυτά τα επίπεδα, καθώς ο τερματισμός της αυξήσεων των επιτοκίων φαίνεται να μην είναι μακριά. Η τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να αναζητήσουν πιο ανθεκτικές πηγές εισοδήματος: μεταξύ άλλων, σταθερές επενδύσεις μεγαλύτερης διάρκειας, μετοχές και δομημένες επενδύσεις.

7. Πώς να τοποθετηθώ στο β’ εξάμηνο;

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει μια ανοδική πορεία των μετοχών στο β’ εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με τη UBS, οι επενδυτές βρίσκονται ενώπιον εξισορρόπησης. Ναι μεν οι μετοχές έχουν περιθώριο για ανοδική πορεία, αλλά ο δρόμος είναι “στενός” και με κινδύνους: η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι τόσο ισχυρή ώστε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε
περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ούτε τόσο αδύναμη ώστε να προκαλέσει ανησυχίες για ύφεση. Η UBS συστήνει ως προτιμητέα επιλογή τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. 

8. Έχει καύσιμα για το ράλι του ο χρυσός;

Τα εύρωστα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί το δολάριο και να υποχωρήσουν οι τιμές του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο κινείται πλαγιοκαθοδικά γύρω στα 1.950 δολαρίων η ουγγιά βραχυπρόθεσμα. Εντούτοις η UBS εκτιμά πως ο χρυσός θα σκαρφαλώσει σε υψηλότερα επίπεδο το 2024, ευνοούμενος από το ασθενέστερο δολάρια και τις ροές προς πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, στη σκιά της στασιμότητας στην οικονομική ανάπτυξη.

9. Πώς να αξιοποιηθούν τα μετρητά;

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα των καταθέσεων σε μετρητά. Τα επιτόκια καταθέσεων ανταγωνίζονται ή ξεπερνούν τις αποδόσεις των ομολόγων. Όμως τα επιτόκια καταθέσεων μπορούν να μειωθούν γρήγορα, εάν ο κύκλος των αυξήσεων τερματιστεί. H UBS συστήνει στους επενδυτές να κλειδώσουν σταδιακά ελκυστικές αποδόσεις σε υψηλής ποιότητας σταθερό εισόδημα. Μακροπρόθεσμα, τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια δίνουν ιστορικά καλύτερες αποδόσεις από τις καταθέσεις.

10. Μπορούν να προσθέσουν αξία σε ένα χαρτοφυλάκιο οι υποδομές;

Οι πιο δύσκολες προοπτικές για το β’ εξάμηνο δεν μειώνουν τη μακροπρόθεσμη ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές για την τόνωση της παραγωγικότητας, την υποστήριξη του reshoring και την ενίσχυση των στόχων για μηδενικές εκπομπές ρύπων. Βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές μπορούν να βρουν ευκαιρίες στις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου. Στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες συγκαταλέγονται επενδύσεις στη ρομποτική και στην πράσινη τεχνολογία. Η τοποθέτηση σε υποδομές μπορεί να αυξήσει τα κέρδη των επενδυτών, υπό την προϋπόθεση προσεκτικής διαχείρισης του ρίσκου.

Related posts

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δυο Παλαιστίνιους σε καταυλισμό προσφύγων

banks

Χαβάη: Δυόμιση εβδομάδες μετά τις φονικές πυρκαγιές οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με 388 αγνοούμενους

banks

Μεξικό: Τουλάχιστον 18 νεκροί από ανατροπή λεωφορείου που μετέφερε μετανάστες

banks

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανικό drone προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στη νοτιοδυτική Ρωσία

banks

Η Λιθουανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση εναντίον του Λεονίντ Βολκόφ

banks

Συρία: Κλειστά παραμένουν τα αεροδρόμια Δαμασκού και Χαλεπίου έναν μήνα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

banks