18.9 C
Athens
April 30, 2024
Image default
ECONOMY

Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για συνταξιοδότηση στην Ευρώπη

Η αμερικανική συμβουλευτική Mercer εκδίδει κάθε χρόνο μία έκθεση στην οποία αναλύει 47 διαφορετικά συνταξοδοτικά συστήματα ανά τον κόσμο, με τις ευρωπαϊκές χώρες να κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας.

Τρεις χώρες καταλαμβάνουν σταθερά τις πρώτες θέσεις του δείκτη Mercer CFA Institute’s global index από το 2021. Η Ισλανδία (με βαθμολογία 84,6 μονάδων κατά μέσο όρο), η Ολλανδία (με 84,4 κατά μέσο όρο) και η Δανία (με 81,8 κατά μέσο όρο).

«Και οι τρεις χώρες έχουν μεγάλα επαγγελματικά ταμεία με καθορισμένες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Επωφελούνται από καλές οικονομίες κλίμακας έναντι των πιο κατακερματισμένων αγορών όπως η Βρετανία», λέει ο Έιμαρ Γουόλς, επικεφαλής επενδύσεων και πλούτου της Mercer.

Για το 2023 η Ολλανδία εξασφάλισε την υψηλότερη βαθμολογία (85 βαθμοί) χάρη σε καλά επιδόματα και σταθερή νομοθεσία, ενώ δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία κα η Κροατία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, σχολιάζει το CNBC.

Ο δείκτης Mercer εξετάζει ουσιαστικά τρία στοιχεία: επάρκεια εισοδήματος, βιωσιμότητα του συστήματος και αξιοπιστία. Βασικός στόχος ενός συνταξιοδοτικού συστήματος είναι να προσφέρει επαρκές εισόδημα στους συνταξιούχους, δηλαδή ένα δίχτυ ασφαλείας. Η Πορτογαλία κέρδισε την κορυφαία θέση σε αυτή την υποκατηγορία με 86,7 βαθμούς και η Ολλανδία ακολούθησε δεύτερη με 85,6. Τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη σε αυτή την υποκατηγορία λαμβάνει η Πολωνία με 59,8.

Η αξιοπιστία έχει να κάνει με το κατά πόσο το συνταξιοδοτικό σύστημα παράγει αρκετή αξία για τα μέλη του, αλλά και το εάν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό
οι πολίτες. Η Φινλανδία έχει το καλύτερο σκορ με 90,9 βαθμούς για το 2023 και ακολουθούν Βέλγιο (88,2) και Ολλανδία (87,7). Τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη εμφανίζει η Γαλλία (54,4).

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του συστήματος, παράγοντες όπως οι δημογραφικές τάσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης μίας χώρας διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Η Ισλανδία έχει το πιο βιώσιμο σύστημα στην Ευρώπη (83,8), ενώ ακολουθούν Νορβηγία (82,5) και Ολλανδία (82,4). Τις χειρότερες επιδόσεις στη βιωσιμότητα εμφανίζουν Ιταλία (23,7) και Ισπανία (28,5).

Η Mercer τονίζει παρόλα αυτά πως η Ιταλία και η Ισπανία μπορεί να είναι μεταξύ των χωρών, στις οποίες επιλέγουν να μείνουν ξένοι συνταξιούχοι. Και τούτο γιατί για την επιλογή αυτή παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες, όπως το κλίμα, η κουλτούρα και το φορολογικό σύστημα. Η Ελλάδα προσπαθεί επίσης τα τελευταία χρόνια να προωθήσει εαυτόν ως προορισμό για ξένους συνταξιούχους.

Related posts

Αδ. Γεωργιάδης: Κομβικός ο ρόλος των περιφερειών στο σχέδιο ανασυγκρότησης

banks

ΑΑΔΕ: Σκύλοι ανιχνευτές σταμάτησαν παράνομη μεταφορά 170.000 ευρώ

banks

Χρ. Σταϊκούρας- Αδ. Γεωργιάδης: 3 δισ. ευρώ επιπλέον «ένεση» ρευστότητας

banks

Άδ. Γεωργιάδης για «Καλάθι»: Μείωση πάνω από 3% στην συνολική αξία – Συζητάμε για την αγορά του Πάσχα

banks

Βρετανία: Σε λειτουργία γυμναστήρια και μη απαραίτητα καταστήματα μετά το lockdown

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Σοβαρή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, απέναντι στους κινδύνους

banks