24.1 C
Athens
May 27, 2024
Image default
WORLD

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών αυξήθηκαν σε ετήσιους όρους τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες, δήλωσε την Παρασκευή η Halifax, ενισχύοντας τα σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά ακινήτων μετά το χτύπημα από το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Οι τιμές των κατοικιών ήταν 1,7% υψηλότερες από τον Δεκέμβριο του 2022, δήλωσε η Halifax.

Σε μηνιαίους όρους, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1% από τον Νοέμβριο.

Η άνθηση της αγοράς κατοικίας στη Βρετανία επικράτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 προτού πέσει η ζήτηση καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την έκρηξη του πληθωρισμού σε ολόκληρη την οικονομία.

Ωστόσο, η πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων τις τελευταίες εβδομάδες ώθησε ορισμένους αγοραστές να επιστρέψουν στην αγορά.

Τα στοιχεία της BoE που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι δανειστές ενέκριναν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια τον Νοέμβριο από τον Ιούνιο.

Ο Kim Kinnaird, διευθυντής του τομέα υποθηκών της Halifax, είπε ότι η άνοδος των τιμών τον Δεκέμβριο πιθανότατα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ακινήτων προς πώληση, αλλά η πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων αύξησε την πιθανότητα αυξημένης εμπιστοσύνης μεταξύ των αγοραστών στις αρχές του 2024.

“Η πιο πρόσφατη πρόβλεψή μας δείχνει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να πέσουν μεταξύ -2% και -4% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αν και, όπως και τα τελευταία χρόνια, η αβεβαιότητα των προβλέψεων παραμένει υψηλή δεδομένου του τρέχοντος οικονομικού κλίματος”, δήλωσε ο Kinnaird.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντίπαλος στεγαστικός δανειστής Nationwide δήλωσε ότι τα στοιχεία του έδειξαν πτώση 1,8% στις τιμές των κατοικιών τους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, τη μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια ενός έτους από το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Related posts

FAZ: Ο “θεατρίνος” Όρμπαν συνθηκολόγησε

banks

Σε νέα χαμηλά η δημοτικότητα της κυβέρνησης Σολτς στη Γερμανία

banks

Λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται, εν αναμονή ψηφοφορίας στον ΟΗΕ

banks

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία – Τουλάχιστον 30 νεκροί και 60 τραυματίες

banks

Σοϊγκού: Ρωσία και Κίνα δεν δημιουργούν στρατιωτικό μπλοκ

banks

Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,4% περιμένει για το 2023 η κυβέρνηση

banks