21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
BUSINESS

Ολο το πλάνο μετασχηματισμού της Τράπεζας Χανίων

Την πορεία μετατροπής της σε τραπεζική ανώνυμη εταιρεία, οι μετοχές της οποίας θα εισαχθούν στο Χ.Α, ξεκίνησε η συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, ολοκληρώνοντας την έκδοση Tier II ομολόγου 5 εκατ. ευρώ και υλοποιώντας αύξηση κεφαλαίου ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Εντός του περασμένου μήνα, η Χανίων ολοκλήρωσε τη διάθεση ομολογιών περιορισμένης εξασφάλισης, επταετούς διάρκειας, με επιτόκιο 6,75% και εξαμηνιαία καταβολή τόκων. Η διάθεση ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε εντός 10ημέρου με υπερκάλυψη της ζήτησης.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ υπέρ των μεριδιούχων/συνεταιριστών. Οι νέες μετοχές διατίθενται προς 8,10 ευρώ έκαστη και η περίοδος διάθεσης ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον απαιτηθεί. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα χρηματοδοτήσουν την πιστωτική επέκταση της τράπεζας.

Η έκδοση του tier II και η ΑΜΚ αποτελούν, μαζί με την κατάθεση σχετικού αιτήματος στην ΤτΕ, τα πρώτα βήματα του σχεδιασμού μετατροπής της Χανίων από συνεταιριστική σε εμπορική τράπεζα με πανελλαδική δραστηριότητα. Θα ακολουθήσει (σ.σ. μετά την μετατροπή σε ανώνυμη εταιρεία) νέα αύξηση κεφαλαίου, η οποία βάσει του ενδεικτικού, προς το παρόν, χρονοδιαγράμματος, θα εκτυλιχθεί εντός του 2024. Τα κεφάλαια της ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσουν την επέκταση δικτύου και την ανάπτυξη εργασιών, μέσω πιστωτικής επέκτασης.

Στόχος της διοίκησης είναι η εισαγωγή των μετοχών της Χανίων στο Χ.Α. προς τα τέλη του 2024, εξέλιξη που, μαζί με την αύξηση κεφαλαίου, θα επιτρέψει τη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο νέων επενδυτών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, τα δάνεια και οι άλλες απαιτήσεις της Χανίων ανέρχονταν σε 483 εκατ. ευρώ και οι συσσωρευμένες προβλέψεις απομείωσης σε 101,6 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 28,9 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά έσοδα σε 34 εκατ. ευρώ με τα έξοδα να διαμορφώνονται σε 16,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους σε 8,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 12,3 εκατ. ευρώ.

Το NPE ratio διαμορφωνόταν σε 46,94% (226,7 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) και ο συντελεστής κάλυψης από συσσωρευμένες προβλέψεις σε 42,52%.

Στόχος της Χανίων, βάσει του επικαιροποιημένου πλάνου μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που υπέβαλε στην ΤτΕ, είναι το NPE ratio να υποχωρήσει σε 21% έως το 2024 και 16% έως το 2025, μέσω οργανικών δράσεων και τιτλοποίησης ή πώλησης χαρτοφυλακίου NPEs, εντός του δευτέρου εξαμήνου 2024.

Στο τέλος του 2022, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 15,64% σε επίπεδο ομίλου και σε 16,24% σε επίπεδο συνεταιριστικής τράπεζας έναντι ελάχιστης εποπτικής απαίτησης 11,36%.

Η Χανίων διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο θυγατρικών/συμμετοχών, ως αποτέλεσμα του διευρυμένου ρόλου της στην τοπική κοινωνία. Ειδικότερα, κατέχει το 74,46% της Κρητικά Ακίνητα, το 100% της Κρητικές Συμμετοχές ΑΕΕΕΣ και του ομίλου Prime Energy καθώς και το 79,88% της ΒΙΟΧΥΜ και 71,69% της ΑΒΕΑ.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας LCR («Liquidity Coverage Ratio») ανήλθε στο τέλος του 2022 σε 566% για την τράπεζα αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Καθαρής Σταθερής Χρηματοδότησης NSFR («Net Stable Funding Ratio») ανήλθε σε 149%.

Related posts

Lamda: Πέφτουν υπογραφές για την κατασκευή του MRT

banks

Ο Δήμος Αθηναίων ζητά ομόφωνα να κηρυχθούν διατηρητέοι οι ιστορικοί κινηματογράφοι Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ

banks

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Χαμηλά στις προτεραιότητες η ασφάλιση για ακραία φυσικά φαινόμενα         

banks

Τριετή συνεργασία υπέγραψαν Vantage Towers-Nowhere Networks

banks

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 26 Απριλίου η επαναληπτική Συνέλευση των ομολογιούχων

banks

Intralot: Ζητά εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για ΑΜΚ έως 111,4 εκατ.

banks