18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
POLITICS

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ξεκινάει συνεργασία με Δήμο της Ιαπωνίας

Μνημόνιο συνεργασίας και ανταλλαγών υπέγραψαν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η πόλη Νάραχα της Ιαπωνίας, στην οποία έχουν φυτευτεί συμβολικά σπόροι ελιάς από την Ολυμπία που προηγουμένως είχαν «ταξιδέψει» στο διάστημα.

Το μνημόνιο υπογράφηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, από τους Δημάρχους των δύο πόλεων, κ.κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και Yukiei Matsumoto. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι δύο πόλεις  θα συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα ανταλλαγών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του πολιτισμού, διατηρώντας παράλληλα φιλικές σχέσεις. Επίσης θα επικοινωνούν και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με ευρύτερα ζητήματα ανταλλαγής αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Γεωργιόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητικό μια πόλη που γνώρισε την καταστροφή από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 να συνδέεται μ’ αυτό τον τρόπο με την Αρχαία Ολυμπία, εκφράζοντας τη χαρά του για την συνεργασία που ξεκινά μεταξύ των δύο πλευρών. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δεσμοί με την Ιαπωνία ξεκίνησαν πριν τέσσερις σχεδόν δεκαετίες με την αδελφοποίηση με την πόλη της Ιναζάβα και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν περαιτέρω μέσα από το μνημόνιο αυτό.

Έμπρακτη στήριξη

Από την πλευρά του ο κ. Matsumoto ανέφερε πως η Ελλάδα στήριξε την Ιαπωνία στους σεισμούς του 2011, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για αυτό. Τόνισε ακόμη πως το 2020 ξεκίνησε από την πόλη του η λαμπαδηδρομία για την Ολυμπιάδα του Τόκιο και αυτό ήταν ένας ακόμη λόγος σύνδεσης με την Ολυμπία. Η αποστολή σπόρων ελιάς από την Ολυμπία στο διάστημα, όπως είπε, συμβόλιζε την οικουμενικότητα του διαστήματος και των ολυμπιακών αξιών. Εξέφρασε δε τη χαρά του που τέσσερα δένδρα μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν απ’ αυτούς τους σπόρους.

Οι κ.κ. Γεωργιόπουλος και Matsumoto υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, σφραγίζοντας τη φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων. Η Ιαπωνική αποστολή θα παραμείνει στην Αρχαία Ολυμπία και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, όπου το πρωί θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης για να παρακολουθήσει μια εκδήλωση από τους μαθητές σχετικά με την ελιά, το ελαιόλαδο και την σχέση του ιερού αυτού δέντρου με την Ολυμπία. Ακολούθως η αποστολή θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, ενώ το μεσημέρι, η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, πριν αποχαιρετήσει την Ιαπωνική αποστολή, θα παραθέσει γεύμα προς τιμή τους.

Related posts

Μητσοτάκης για 28η Οκτωβρίου: Χρέος μας να παραδώσουμε μια πατρίδα πιο ισχυρή

banks

Παυλόπουλος: Ντροπή ένα τμήμα της Κύπρου να τελεί ακόμα υπό τουρκικό ζυγό

banks

Κ. Σακελλαροπούλου – Χρέος μας να μην αγνοήσουμε τις φωνές των γυναικών από το Αφγανιστάν

banks

ΥΠΑΙΘ: Παράδοση Κεραμέως στον Χρήστο Κίττα – Η «ηλεκτρική καρέκλα» και το «ωραίο βάρος»

banks1

Τσαβούσογλου : Μετά τον Δένδια… πάει κατεχόμενα

banks

Παναγιωτόπουλος – Δυναμικό το παρών των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΔΕΘ

banks