23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Ο Μητσοτάκης ανοίγει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, η Ευρώπη την ακροδεξιά, η Αριστερά ψάχνει ατζέντη

Η ακροδεξιά

Οι επόμενες ευρωεκλογές δεν είναι κρίσιμες μόνο για την ελληνική πολιτική σκηνή, είναι και για την ευρωπαϊκή. Ολες οι προγνώσεις που γίνονται δίνουν στην ακροδεξιά – κάθε απόχρωσης – περί το 25%! Και την δεύτερη θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Οι σοσιαλιστές καταποντίζονται!

Κόλπο…

Ετσι λοιπόν η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ αποφάσισε να «αφαιρέσει» το πιο σημαντικό χαρτί της ακροδεξιάς από τα χέρια της και να το εφαρμόσει η ίδια! Ποιο είναι αυτό; Το μεταναστευτικό! Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να σκληρύνει την ευρωπαϊκή θέση στο θέμα των μεταναστών. Και αντιστοίχως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα!

Υψηλό ρίσκο

Νομιμοποιούν την ακροδεξιά προσέγγιση στο μεταναστευτικό προκειμένου να νικήσουν στις εκλογές τον … original φορέα του! Υψηλού ρίσκου κίνηση…. Όπως αυτή που έκανε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική ελίτ

Η γαλλική κυβέρνηση πέρασε τελικώς από την Βουλή ένα νόμο για το μεταναστευτικό που έκανε την Μαρί Λεπέν να … «γλύφει τα δάχτυλα της» – που βρίσκεται στην πρώτη θέση δημοσκοπικά με 30%! Ακριβώς. Το κόμμα της τον ψήφισε, ενώ το καταψήφισαν 20 βουλευτές του κόμματος του γάλλου Προέδρου και 17 απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ ένας υπουργός του παραιτήθηκε. Αυτό το οποίο η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ αποφάσισε να εφαρμόσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το προχώρησε σε εθνικό επίπεδο η γαλλική ελίτ.

Και η γερμανική…

Αντίστοιχη αναστάτωση επικρατεί και στην Γερμανία, όπου το AfD κατέχει δημοσκοπικά το 22%, το SPD το 14% και η CDU το 32%. Σε έξι μήνες θα ξέρουμε αν η … «υποκλοπή» της ακροδεξιάς ατζέντας από την φιλελεύθερη ελίτ είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα….

Ο κ. Αντ. Σαμαράς

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, εντός της οποίας μπορεί να ενταχθεί η «ανταρσία» του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Κι αποτελεί ένα καλό ερώτημα τι πρόκειται να συμβεί ενθάδε, δεδομένης της προφανούς αδυναμίας της – εν σώματι – κεντροαριστερής αντιπολίτευσης!

Από το Πακιστάν

Πάντως χθες, άρτι επιστρέψας εκ Παρισίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε να υποβάλει το ερώτημα για την τύχη των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πακιστανούς αξιωματούχους σχετικά με το ενδεχόμενο διακρατικής συμφωνίας εισδοχής στην Ελλάδα 500.000 εργατών.

Είναι ανοικτό;

Του απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης πως «επιμένει σε ζήτημα που έχει διαψευστεί». Δεν προκύπτει αυτό από τον πακιστανό αξιωματούχο. Και φαίνεται ότι οι συζητήσεις δεν έχουν κλείσει! Αρα – κατά πάσα πιθανότητα – το θέμα είναι ανοικτό και θα το ξανασυζητήσουμε….

Ευτυχισμένη!

Δεν ξέρω αν την πήρε το μάτι σας μία έρευνα της Eurostat σχετικά με την πιο ευτυχισμένη χώρα της Ευρώπης. Αν δεν την είδατε να σας ενημερώσω ότι κατ΄ αρχήν δεν είναι Ελλάδα – προφανώς και το ξέρετε! αλλά η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως…. Ποια είναι; Είναι η Αυστρία! Δεν γνωρίζω γιατί χαίρονται εκεί κάτω από τις Αλπεις. Αλλά χαίρονται! Κι αυτό δεν είναι κακό!

Ευτυχισμένο πρωθυπουργό!

Η Ελλάδα βρίσκεται – βοήθεια μας – στην ενδέκατη θέση στον κατάλογο μεταξύ 13 χωρών. Ποιες είναι στις δύο τελευταίες; Η Γερμανία και η γειτονική μας Βουλγαρία! Ωραία, μπορεί να μην είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά έχουμε ευτυχισμένο πρωθυπουργό! Πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία και ευλόγως χαίρεται. Γιατί; Γιατί έχει επιτυχίες! Μην είστε κακοπροαίρετοι….

Επιτυχίες…

Μπορείτε να δείτε επί παραδείγματι τα ποιοτικά στοιχεία των χθεσινών δημοσκοπήσεων. Κοιτάξτε την δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε το Mega. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα της στην κεφαλή των αρνητικών επιδόσεων βρίσκονται η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς!

Μήπως ο κ. Αλ. Τσίπρας;

Πρόκειται για «επιτυχίες» που τις πιστώνεται κατ΄ αποκλειστικότητα η κυβέρνηση – νομίζω πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει αποσυρθεί ή κάνω λάθος; Θα μπορούσε να φταίει αυτός…. Βέβαια ως τις γενικές εκλογικές τάσεις δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ούτε μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου – του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντιστοίχως. Ούτε και με τις επιδόσεις της «Νέας Αριστεράς», περί το 2% – 2,5%. Σταθερά!

Ο κ. Κ. Σκρέκας

Θα είδατε ότι χθες επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόστιμο σε πέντε τράπεζες. Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία του θέματος. Πρώτον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μία ανεξάρτητη αρχή και δεύτερον, δεν έχει καμία σχέση με τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Σαφές. Όμως ο κ. Κώστας Σκρέκας ήθελε να πάρει … «μεζέ» από την δημοσιότητα του θέματος και να ενισχύσει το προφίλ του «σκληρού και αδέκαστου» που τον έχει αναγκάσει ο πρωθυπουργός να φιλοτεχνήσει! Και έκανε δήλωση. Τι είπε; Δήλωσε ότι «η επιβολή των προστίμων επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Πολιτείας μέσω κάθε θεσμικού βραχίονά της για συνεχείς ελέγχους με σκοπό την εφαρμογή της νομοθεσίας». Ασχετο….

Ο υποψήφιος κ. Χ. Δούκας

Θέλω να σας επισημάνω όμως ότι ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας θα μας απασχολήσει αρκετά και επί πολύ χρόνο! Δεν είναι μόνο ο θόρυβος που έκανε για τα Εξάρχεια – θυμάστε; – κι ούτε οι τόνοι τους οποίους ανέβασε και μάλιστα σημαντικά για την εταιρεία της ανάπλασης της Αθήνας και όσα συνέβησαν εκεί. Τώρα ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Είναι προφανές με την στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.

Ενδιαφέρον

Σε μία πολιτική θέση όπως είναι η προεδρία της ΚΕΔΕ η κεντροαριστερά πηγαίνει συσπειρωμένη. Με αντίπαλο τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου. Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα, αλλά δεν νομίζω ότι η προσπάθεια κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένη την … Χαριλάου Τρικούπη. Και για είμαι πιο ακριβής την περίκλειστη ομάδα του προέδρου του κόμματος κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Αν μάλιστα κερδίσει το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον….

Επέστρεψε!

Πολύς «κουρνιαχτός» σηκώθηκε με το αυθημερόν ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Κασσελάκη στο Παρίσι. Αιφνιδιάστηκαν βέβαια όσοι τον ανέμεναν στις εσωκομματικές συναντήσεις του που αναβλήθηκαν. Εχουν δίκιο! Επρεπε να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως. Εν πάση περιπτώσει σήμερα το πρωί ήταν στο γραφείο του, στο έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, και οι συναντήσεις του πραγματοποιούνταν κανονικά.

Στο Μισισιπή…

Ρώτησα πότε πρόκειται να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μου είπαν πως θα φύγει την παραμονή των Χριστουγέννων, αφού προηγουμένως ακούσει τα κάλαντα – του ετοιμάζουν την κλασσική γιορτή με τα κάλαντα στους πολιτικούς αρχηγούς – και θα κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο. Θα επιστρέψει στις 2 Ιανουαρίου. Στις 3 Ιανουαρίου τα ραντεβού του θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Εκτός απροόπτου φυσικά….

Τα κομματικά μέσα

Στα κομματικά μέσα πάντως της Κουμουνδούρου η κατάσταση παραμένει σε εκκρεμότητα. Και είναι δύσκολη. Το αντιλαμβάνονται όλοι. Χθες βεβαίως καταβλήθηκε κανονικά το Δώρο των Χριστουγέννων – διατηρώ τις υποψίες μου πως αυτό συνέβη εξ ιδίων πόρων του προέδρου. Στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» ένα – ανθρώπινο – λάθος μιας συναδέλφου ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει και πάλι στο προσκήνιο. Συναδελφικά δεν μπορώ παρά να ευχηθώ τα καλύτερα….

Related posts

Ο εορταστικός Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος θα κλείνει στις 1 τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη

banks

Μπομπ Μενέντεζ: Είναι ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας στις ΗΠΑ;

banks1

Απαντήσεις στα φλέγοντα θέματα της Αυτοδιοίκησης, ζητάει η ΚΕΔΕ

banks

Τουρκία: Οργή για την αντίδραση της ΕΕ στα σχέδια Ερντογάν να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

banks

Μητσοτάκης: Αλλάζει εικόνα η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» – Ποδηλατόδρομος 22 χλμ. και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

banks

Νέα πεζοδρόμια μήκους 40 χιλιομέτρων στην Πάτρα

banks1