21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Ο Πάουελ «πλήγωσε» τη Wall Street-Κοντά στο 5% το 10ετές

Ο Πάουελ «πλήγωσε» τη Wall Street-Κοντά στο 5% το 10ετές

Νέες απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη (19/10) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, να βρίσκονται στο επίκεντρο. «Πονοκέφαλο» προκαλούν στους επενδυτές τα περί νέων αυξήσεων των επιτοκίων λόγω της οικονομικής ανθεκτικότητας και της στενότητας της αγοράς εργασίας. Σε υψηλό 16 ετών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Μεταξύ άλλων, ο Πάουελ είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πιθανότατα θα απαιτούσε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ σημείωσε επίσης ότι πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πρόοδο ως προς την επιβράδυνση των τιμών. Είπε ακόμη ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη πολύ αυστηρή.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν συνεχή πρόοδο προς τους δύο στόχους της διπλής εντολής μας -μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές-», τόνισε. «Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», ανέφερε και πρόσθεσε: «Λίγοι μήνες καλών δεδομένων είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να “χτίσουμε” την εμπιστοσύνη ώστε ο πληθωρισμός να κινείται σταθερά πτωτικά προς τον στόχο μας».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 250,91 μονάδες ή 0,75% στις 33.414,17 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,85% στις 4.278 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,96% στις 13.186,17 μονάδες.

Οι επενδυτές φάνηκε να απορρίπτουν την πιθανότητα ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, τουλάχιστον στην επόμενη συνεδρίασή της το διήμερο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου. Η αγορά τιμολογεί με πιθανότητα 99% ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, από περίπου 93% προηγουμένως, σύμφωνα με το FedWatch.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων επιβάρυνε επίσης την αγορά. Το αμερικανικό 10ετές διαμορφώνεται στο 4,996% την Πέμπτη, πλησιάζοντας πιο κοντά στο επίπεδο του 5% που ακολούθησε, το οποίο «έσπασε» για τελευταία φορά το 2007. Μάλιστα μετά τις δηλώσεις Πάουελ, η απόδοση έμεινε κοντά σε αυτό το υψηλό.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στις 198.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Οκτωβρίου, από 211.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 212.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 9 μηνών.

Με κέρδη έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την Πέμπτη, διαγράφοντας προηγούμενες απώλειες λόγω της συμφωνίας των ΗΠΑ για χαλάρωση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα. Παράλληλα, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανή επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1% ή 88 σεντς στα 92,38 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου, που λήγει την Παρασκευή, κέρδισε 1,05 δολάρια ή 1,2% στα 89,37 δολάρια το βαρέλι. Στα χαμηλά της συνεδρίασης και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχωρούσαν κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή πυροδότησαν τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Ειδικότερα, ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 1,3% στα 1.973,41 δολ. ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,6% στα 1.980,50 δολάρια ανά ουγγιά.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • FEDERAL RESERVE
  • Τζερόμ Πάουελ
  • αποδόσεις ομολόγων
  • επιτόκια

    Related posts

    Η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων προκαλεί νευρικότητα στη Wall Street

    banks

    Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με «βουτιά» 8% για την Credit Suisse

    banks

    Επιμένουν οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Ήπιες διακυμάνσεις με βλέμμα στις ΗΠΑ στο άνοιγμα των ευρωαγορών

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα ιστορικά υψηλά

    banks

    Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Ανησυχία για το γεν

    banks