18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Ο Πούτιν αντιμέτωπος με ένα “Βατερλώ” στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού

Καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ετοιμαζόταν να αυξήσει τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, στέλεχος κορυφαίας κρατικής τράπεζας προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετώπιζαν ένα “Βατερλώ”, μια μάχη με τον πληθωρισμό της οποίας το αποτέλεσμα θα αποδεικνυόταν βαρυσήμαντο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές της χώρας.

Η τελική αύξηση ήταν διπλάσια από την πρόβλεψη των περισσότερων οικονομολόγων, μια απόφαση που άφησε τη Ρωσία με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα, η αύξηση αυτή σηματοδότησε το αποκορύφωμα μιας αλλαγής της επίσημης πολιτικής σχετικά με τον πληθωρισμό,  καθώς οι επικείμενες προεδρικές εκλογές διευρύνουν τις δεσμεύσεις δαπανών που έχουν ήδη διογκωθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Τέσσερα βήματα σε έναν κύκλο σύσφιξης που διπλασίασε το βασικό επιτόκιο στο 15% και περιελάμβανε μια έκτακτη απόφαση τον Αύγουστο, η Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε να κλείσει το έτος με αύξηση έως και μια ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα, εάν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι δεν υποχωρήσουν” αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι αναδυόμενες προτεραιότητες σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι “ελεύθερη να κινηθεί” με αυξήσεις επιτοκίων που είναι πιθανό να είναι τιμωρητικές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ενώ απειλείται να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία, είναι το τίμημα ενός πολεμικού προϋπολογισμού που έχει σχεδιαστεί για “το έργο της διασφάλισης της νίκης”, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Οικονομικών.

Για να περιγράψει τον κίνδυνο που αντιμετώπισε η κεντρική τράπεζα από την αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, ο Dmitriy Pianov – αντιπρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας VTB Bank PJSC – επικαλέστηκε τη διάσημη μάχη που οδήγησε στην ήττα του Ναπολέοντα.

“Όπως το Βατερλώ καθόρισε τη μοίρα της Ευρώπης, έτσι και αυτή η συνάντηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πεπρωμένο τόσο των χρηματοπιστωτικών όσο και των τραπεζικών αγορών στο υπόλοιπο του 2023 και, κυρίως, το 2024”, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα RBC.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο μετά από μια παρατεταμένη περίοδο φέτος, όταν δέχθηκε πίεση να υιοθετήσει έναν πιο εύστοχο τόνο και αργότερα αναγκάστηκε να ακολουθήσει κυβερνητικές αποφάσεις, όπως η επαναφορά ορισμένων ελέγχων κεφαλαίων.

Και παρότι οι δαπάνες έχουν ήδη αυξηθεί το 2023, ένα προσχέδιο προϋπολογισμού από το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι θα αυξηθούν κατά ένα τέταρτο το επόμενο έτος και θα φτάσουν τα 36,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (ήτοι 393 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αλλά με το ρούβλι να σταθεροποιείται η προσοχή στρέφεται ξανά στον πληθωρισμό, τη βασική ανησυχία για τους Ρώσους. Οι τιμές καταναλωτή υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη ανοδική πίεση από τις ελλείψεις ρεκόρ εργατικού δυναμικού και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες.

Παράλληλα με την πιο πρόσφατη απόφαση για τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης αναθεωρημένες προβλέψεις που έδειχναν ότι ο πληθωρισμός θα είναι ταχύτερος από ό,τι αναμενόταν  και κλείσει το έτος σε μια περιοχή από 7%-7,5%  προειδοποιώντας για πρώτη φορά ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να υπερβεί το στόχο του 4% την επόμενη χρονιά.

Ως απάντηση, έχει ανεβάσει το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 με τον κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η κεντρική τράπεζα αναμένει το βασικό της επιτόκιο να είναι κατά μέσο όρο 12,5%-14,5% το επόμενο έτος.

Related posts

Η Χαμάς καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τον “βάναυσο πόλεμο” στη Λωρίδα της Γάζας

banks

Η Barclays βλέπει νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed τον Ιανουάριο

banks

Χιλή: Εθνικοποιείται η βιομηχανία λιθίου

banks

Ασθενείς και τραυματίες από τη Γάζα θα μεταφερθούν στην Τουρκία, δηλώνει ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά

banks

Βρετανία: Κατηγορίες κατά δύο ανδρών για το θανατηφόρο ναυάγιο μεταναστών στη Μάγχη

banks

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να λάβει αποζημίωση για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

banks