17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Πάει να σβήσει τη φωτιά ο Κάμερον – Συνάντηση με Γεραπετρίτη μετά το διπλωματικό επεισόδιο

Μετά τις διαστάσεις που πήρε η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε και συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ωστόσο, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Το χρονικό της ρήξης Αθήνας – Λονδίνου

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Κάμερον πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά το διπλωματικό φάουλ του Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την τελευταία στιγμή το ραντεβού του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχληση του αποδίδοντας την ακύρωση σε δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού για όσα ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία όπως τόνισε ανήκουν στη χώρα μας και εκλάπησαν.

Δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι δεν θα γίνει συζήτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και διερωτήθηκε: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

«If I told you [to] cut the Mona Lisa in half… do you think your viewers would appreciate the beauty of the painting?»

Greek PM Kyriakos Mitsotakis says returning the Elgin Marbles to Greece is about «reunification» not «ownership»
#BBCLauraK https://t.co/DYK0KHQRgx pic.twitter.com/hOJbK84VcR

— BBC Politics (@BBCPolitics) November 26, 2023

Επισήμως η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας. Πρόταση που απέρριψε όμως η ελληνική πλευρά, η οποία θεώρησε ως δεδομένο πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Το πρωί της Τρίτης (28/11) η Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίστηκε  ότι «οι Έλληνες αθέτησαν την υπόσχεσή τους να μην σηκώσουν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσε πως «είχε διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έθιγε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την διατύπωση του ισχυρισμού και την δημοσίευση του σχετικού άρθρου στο BBC, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι δεν θα γίνει συζήτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι συζητήσεις που προετοίμαζαν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ομαλές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας – πολύ μετά τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στο BBC την Κυριακή.

Συνομιλία Γεραπετρίτη με Στόλτενμπεργκ και Φιντάν

Συνομιλία στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και τον Σουηδό ομόλογό του, Τομπίας Μπίλστρομ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει χαρακτηριστικά: » Πριν την έναρξη της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Υπουργό Εξωτερικών Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν».

Η ανάρτηση

Πριν την έναρξη της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης με ΓΓ ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ΥΠΕΞ Σουηδίας Tobias Billström & ΥΠΕΞ Τουρκίας Hakan Fidan https://t.co/p6fWylutai

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 28, 2023

Related posts

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού από τα Δημοτικά Συμβούλια Δήμων

banks1

Φωτιές: Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν μαζικά 100 στελέχη της Ν.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

banks

Σε νέα φάση οι σχέσεις με την Τουρκία : Τι επιδιώκουν Αθήνα και Άγκυρα μετά την δημόσια αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου

banks

Αύριο το Υπουργικό – η ώρα των… υπουργών για τα ομόφυλα ζευγάρια

banks1

Δόμνα Μιχαηλίδου- Γιώργος Κώτσηρας: Εμβολιάζονται με το AstraZeneca

banks