23.4 C
Athens
May 12, 2024
Image default
POLITICS

Παρακολούθηση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας στο Δήμο Κατερίνης

Ξεκίνησε στο Δήμο Κατερίνης η εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (αισθητήρων), στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος  που στοχεύει στην ενίσχυση με εφαρμοσμένες λύσεις της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα».

Τα μετρητικά συστήματα είναι 16 στο σύνολό τους και θα περιλαμβάνουν αισθητήρες μέτρησης:

  • Θερμοκρασίας
  • Υγρασίας
  •  Αιωρούμενων σωματιδίων (PM)
  • Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2)

Τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε σημεία ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια του δήμου για τον έλεγχο του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση που παρείχε ο Δήμος Κατερίνης.

Η μετάδοση των πληροφοριών θα γίνεται με χαμηλή κατανάλωση και μεγάλη εμβέλεια και θα διαθέτει ασύρματα Gateway.

Σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των αισθητήρων θα αναπτυχθεί και μία διαδικτυακή εφαρμογή για την παρακολούθηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και οι πολίτες ή επισκέπτες του Δήμου Κατερίνης.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή

Σύμφωνα με τον Δήμο Κατερίνης η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη μέσω διαδικτύου και θα είναι επεκτάσιμη για να μπορεί να δεχτεί δεδομένα από επιπλέον σταθμούς μέτρησης. Η επικοινωνία των αποτελεσμάτων μέτρησης θα γίνεται μέσω του Δείκτη Ποιότητας Αέρα (http://airindex.eea.europa.eu/) και θα συνοδεύεται από την κατάλληλη χρωματική κλίμακα και από αντίστοιχες συστάσεις και επισημάνσεις για την προστασία του πληθυσμού.

Η απεικόνιση θα γίνεται σε χάρτη, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν διαγράμματα για το πως εξελίχθηκε η ποιότητα του αέρα και το μικροκλίμα στο χρόνο (εβδομάδα, μήνα, έτος), να συγκρίνουν μετρήσεις και να παρακολουθούν τυχόν συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Τέλος, θα παρέχονται αναλυτικά στοιχεία όπως για παράδειγμα το ποσοστό των ημερών του προηγούμενου μήνα ή χρόνου κατά το οποίο τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα.

Related posts

Σύσκεψη για τις νέες φρεγάτες στο Μαξίμου: Τι συζητήθηκε – Ποιες προτάσεις αξιολογούνται

banks

4ο Συνέδριο: Τετραπλές εκλογές η πρόταση Κασσελάκη – Αλλάζουν οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

banks1

Τουρκία: Απειλεί την Ελλάδα και για τα θαλάσσια πάρκα – «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα»

banks1

Ευχαριστίες Χριστοδουλίδη σε Μπλίνκεν για τη θέση των ΗΠΑ στο Κυπριακό

banks

Νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στόχος μου η συνέχεια και συνέπεια στη φύλαξη των συνόρων και στην εσωτερική ασφάλεια

banks1

Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ Μακμπέθ άναψαν κεράκι στον Άγιο Δημήτριο Αστόριας – Η αποκάλυψη για τον γάμο

banks1