22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COVER STORY PIRAEUS BANK

Πειραιώς: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών – Πώς θα διατεθεί το 22%+5% του ΤΧΣ

Στην τελική φάση εισέρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με εκκίνηση του βιβλίου προσφορών στις 10 σήμερα το πρωί, ανοίγοντας τον δρόμο για διάθεση έως και του συνολικού ποσοστού (27%) που κατέχει το Δημόσιο στην τράπεζα.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποφάσισε το βράδυ της Κυριακής τη διάθεση του 22% (275.080.789 μετοχές) με δυνατότητα επέκτασης στο 27% (62.518.361 μετοχές) -εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες για σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς.

Το εύρος των τιμών προσφοράς διαμορφώνεται μεταξύ 3,70 ευρώ (μέση τιμή κλεισίματος εξαμήνου) και 4 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής), όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Θυμίζεται ότι η μέθοδος της δημόσιας προσφοράς -η οποία εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της Εθνικής- έχει ως αποτέλεσμα την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ με discount.

Το εύρος του discount είναι αυτό που καθορίζει, μεταξύ άλλων, την επιτυχία του placement και εξαρτάται τόσο από το ύψος της ζήτησης όσο και από την τιμή στην οποία θα γίνουν τα bids από τους θεσμικούς, κυρίως, επενδυτές. Θυμίζεται ότι στην περίπτωση της Εθνικής, το discount περιορίστηκε στο 2,5% έναντι της τιμής τελευταίου κλεισίματος πριν το placement.

Το τίμημα που θα εισπράξει συνολικά το Δημόσιο μπορεί να ανέλθει έως τα 1,34 δισ. ευρώ (εφόσον διατεθεί το 27%) ή τα 1,086 δισ. ευρώ (για το 22%). Θυμίζεται ότι τα έσοδα του ΤΧΣ από την πώληση των μετοχών του στις τράπεζες πιστώνονται απευθείας στην απομείωση του χρέους στον ESM.

Όσον αφορά στο μείγμα της διάθεσης, το 85% των μετοχών θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και funds και το 15% σε εγχώριους επενδυτές, με το 30% εξ αυτών να ικανοποιεί τη ζήτηση λιανικής και το 70% τη ζήτηση εγχώριων θεσμικών επενδυτών.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι όπως αποσαφηνίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΤΧΣ διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των όρων της συναλλαγής μέχρι την ολοκλήρωσή της. Αυτό σημαίνει ότι δύναται κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια “να αποφασίζει, να καθορίζει και να ανακοινώνει δημοσίως ένα στενότερο εύρος εντός του εύρους τιμών ή/και να προσδιορίζει μία ενδεικνυόμενη τιμή”. Το ίδιο ισχύει και για το μείγμα της διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών, το οποίο πάντως δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% για τους εγχώριους επενδυτές.

Το χρονοδιάγραμμα του placement

Δευτέρα 4 Μαρτίου: Έναρξη της ελληνικής και διεθνούς δημόσιας προσφοράς στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος).
Τετάρτη 6 Μαρτίου: Λήξη της ελληνικής και διεθνούς δημόσιας προσφοράς στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).
Πέμπτη 7 Μαρτίου: Ανακοίνωση της τιμής προσφοράς από το ΤΧΣ και την τράπεζα και αναλυτική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς.
Τρίτη 11 Μαρτίου: Πίστωση των μετοχών στις μερίδες των επενδυτών.

Related posts

Γυρίζουν την πλάτη τα νοικοκυριά στις καταθέσεις προθεσμίας

banks1

Τράπεζα Πειραιώς: Υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης από τη Winbank

banks

Alpha Bank: Εκταμιεύσεις 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

banks

ëv-loan: Ηλεκτροκίνητα οχήματα με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς

banks

Προς ρύθμιση «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια 11 δισ.

banks

Τράπεζες: «Φρένο» στο πεντάμηνο του 2023, προσδοκίες για το β’ εξάμηνο

banks