22 C
Athens
May 13, 2024
Image default
WORLD

Πλήγμα στον ταξιδιωτικό τομέα: Η Τουρκία περιορίζει τη χρήση πιστωτικών καρτών για ταξίδια στο εξωτερικό

Η τραπεζική εποπτική αρχή της Τουρκίας σταμάτησε να επιτρέπει πληρωμές με δόσεις με πιστωτική κάρτα για ταξίδια στο εξωτερικό, όπως πτήσεις, χρεώσεις ταξιδιωτικών πρακτορείων και διαμονή, σε ένα βήμα που θεωρείται πλήγμα στους ξένους ταξιδιωτικούς φορείς.

Η κίνηση, η οποία έπληξε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και θεωρήθηκε ότι περιορίζει τις εκροές ξένου συναλλάγματος, ήταν ένα από τα δύο μέτρα που ανακοίνωσε η BDDK αργά τη Δευτέρα, τα οποία είπε ότι ήταν μεταξύ συντονισμένων βημάτων για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι τουριστικοί φορείς λένε ότι έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια κρίση κόστους ζωής και την αδυναμία της λίρας, η οποία έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2021, με τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν συνήθως πιστωτικές κάρτες για να χρηματοδοτήσουν ταξίδια.

“Σχεδόν όλοι οι πελάτες μου πλήρωναν με δόσεις”, είπε ο Τζεμ Πολάτογλου, εκπρόσωπος μιας πλατφόρμας τουριστικών πρακτόρων, σημειώνοντας ότι ένα μέσο ταξίδι για δύο κοστίζει περίπου 50.000 λίρες (1.850 δολάρια). “Ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να πληρώσουν αυτό το ποσό σε μία εφάπαξ πληρωμή είναι πολύ μικρός”.

“Η λογική (του βήματος) είναι ‘οι πολίτες να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό και να ξοδεύουν συνάλλαγμα'”, είπε, προσθέτοντας ότι ο τομέας των ξένων ταξιδιών πλήττεται επίσης από τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στην εξασφάλιση τουριστικής βίζας.

Ο Πολάτογλου προέβλεψε απότομη πτώση στους αριθμούς που φεύγουν στο εξωτερικό μετά την αύξηση των δαπανών των Τούρκων πολιτών στο εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 3,17 δισεκατομμύρια δολάρια – αύξηση 84% από την ίδια περίοδο του 2022 – με τέτοιες δαπάνες να διευκολύνονται από τις δαπάνες πιστωτικών καρτών.

Η κίνηση με την πιστωτική κάρτα είχε επίσης αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών, με την τιμή της μετοχής της Turkish Airlines να υποχωρεί 1,3% και της αεροπορική εταιρεία Pegasus να σημειώνει πτώση 2,3%. Ο βασικός δείκτης BIST-100 της Κωνσταντινούπολης απώλεσε 0,4%.

Η BDDK ανέφερε επίσης σε δήλωση αργά τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να αυξήσει τους συντελεστές στάθμισης κινδύνου που ελήφθησαν υπόψη στον υπολογισμό των τυπικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας για καταναλωτικά δάνεια, προσωπικές πιστωτικές κάρτες και δάνεια οχημάτων.

Οι τουρκικές αρχές έλαβαν πρόσφατα μέτρα με στόχο τη συγκράτηση του χρονίζοντος υψηλού πληθωρισμού και τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια κατά 900 μονάδες βάσης σε δύο μήνες παράλληλα με άλλα αυστηρότερα μέτρα.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Η επιβατική κίνηση ανακάμπτει στα κινεζικά αεροδρόμια

banks

Γάζα: Βομβαρδισμοί και μάχες στο νοσοκομείο Σίφα

banks

Πολωνία: Ο πύραυλος που έπληξε το χωριό Πρζεβόντοφ τον Νοέμβριο του 2022 ήταν ουκρανικός

banks

Έκρηξη κοντά στο κέντρο της Μόσχας – Για κατάρριψη ουκρανικού drone μιλά ο δήμαρχος

banks

Ισπανία: Ο Σάντσεθ κέρδισε ένα πρώτο στοίχημα – Υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής

banks

ΔΝΤ: Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2028

banks