22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Πληθωρισμός: Τρόφιμα και ενέργεια «σέρνουν» το χορό

Με την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές να συνεχίζει την ανοδική τou πορεία, πλησιάζοντας τα 100 δολάρια το βαρέλι, η Εurostat ανακοινώνει σήμερα τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου. Αν και τα πρώτα δεδομένα από τη Γερμανία και την Ισπανία δείχνουν μικτές τάσεις, ο πληθωρισμός, ειδικά των τροφίμων, παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Η δυναμική του πληθωρισμού παραμένει και η βασική κινητήριος δύναμη για τις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων. Προειδοποίηση για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, απηύθυναν αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Robert Holzmann δήλωσε πρόσφατα ότι «υπάρχουν σοκ στην οικονομία που ενδέχεται να μας αναγκάσουν να κινηθούμε υψηλότερα». Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Frank Elderson ο οποίος ερωτώμενος αν τα επιτόκια έχουν φτάσει το υψηλότερο επίπεδο απάντησε «όχι απαραίτητα». Παρόλα αυτά, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι τα επιτόκια έχουν ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο και δεν θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε ότι τα επιτόκια αν παραμείνουν υψηλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου «ήρθαν» χθες από τη Γερμανία και την Ισπανία. Στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε εκ νέου στο 4,3% από 6,4% τον Αύγουστο, καταγράφοντας χαμηλό διετίας. Αντίθετα στην Ισπανία συνέχισε την ανοδική του πορεία στο 3,2% έναντι 2,4% τον Αύγουστο, εξαιτίας των αυξημένων τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα.

Στην Ελλάδα, το Σεπτέμβριο οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία είχε ως  αποτέλεσμα να καταγραφούν νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς την εκρηκτική άνοδο στην τιμή του ελαιολάδου που έχει αυξηθεί κατά 58% μέσα σε 6 μήνες. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, εξαιτίας της ανόδου που σημειώνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Μένει λοιπόν να φανεί κατά πόσο τα παραπάνω είχαν αρνητική επίπτωση στο ύψος του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Αύγουστο ο πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο στο 2,7% από 2,5% τον Ιούλιο. Τον προηγούμενο μήνα μπορεί να συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των τιμών στην τιμή του ρεύματος κατά 6,7% ωστόσο τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 10,7%. Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση βρέθηκαν τα λαχανικά με αύξηση 17,6%, το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμοί 14,4%, λοιπά τρόφιμα 12,4%, έλαια-λίπη 12%, τα γαλακτοκομικά & αυγά 11,9%.

Related posts

Eurobank: Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων

banks

Έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις οι οφειλές από απλήρωτα δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο

banks

Πρωτογενές πλεόνασμα 822 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019

banks

Οι γκρίζες ζώνες μεταξύ hedge funds και χρηματιστηριακών στην ιστορία της Gamestop

banks

Στο 7,6% η ανεργία τον Ιούλιο στην ευρωζώνη- Στο στο 14,6% στην Ελλάδα

banks

Ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν από Δευτερα και πώς θα λειτουργήσουν

banks