25.4 C
Athens
May 8, 2024
Image default
WORLD

Ποδόσφαιρο στη Σαουδική Αραβία: Χαμηλά έσοδα και μικρή προσέλευση παρά τις ακριβές μεταγραφές

Μπορεί η Σαουδική Αραβία να έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές μεταγραφών στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά οι σχετικά χαμηλοί αριθμοί θεατών και τα ελάχιστα έσοδα από τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης καταδεικνύουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το τοπικό πρωτάθλημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας έχει μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 8.500 θεατές ανά αγώνα τη φετινή σεζόν. Αν και πρόκειται για αύξηση 24% σε σχέση με πέρυσι, είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Wrexham AFC του γνωστού ηθοποιού Ράιαν Ρέινολντς, η οποία μέχρι πρόσφατα αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Οι αγώνες στην αγγλική Premier League και τη γερμανική Bundesliga έχουν μέσο όρο περίπου 40.000 φιλάθλους αντίστοιχα.

Η αγωνιστική περίοδος διαρκεί έως τον Μάιο του 2024 και θα περιλαμβάνει περισσότερα παιχνίδια με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της προσέλευσης. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια μέτρια απόδοση για τις ομάδες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες ξόδεψαν 875 εκατ. δολάρια για να φέρουν ξένους παίκτες από την 1η Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου. 

Ο Βραζιλιάνος σταρ Νεϊμάρ και ο νικητής της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά πήραν μεταγραφή φέτος στη Σαουδική Αραβία για συμβόλαια με μεγάλα χρηματικά ποσά, ακολουθώντας τον Πορτογάλο Κριστιάνο Ρονάλντο που υπέγραψε στα τέλη του 2022.

Αυτές οι μεταγραφές βοήθησαν το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας να εξασφαλίσει συμφωνίες για τη μετάδοση αγώνων σε περισσότερες από 130 περιοχές, αποφέροντας τετραπλάσια έσοδα από τα συνολικά έσοδα της περασμένης σεζόν που ήταν στα περίπου 710.000 δολάρια. Το ποσό αυτό εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τα έσοδα ύψους 4 δισ. δολαρίων από τα δικαιώματα μετάδοσης της σεζόν 2022/23 του αγγλικού πρωταθλήματος Premier League.

“Δεν πρόκειται για τεράστια έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε, αλλά σίγουρα πρόκειται για σημαντική άνοδο”, δήλωσε ο COO του Saudi Pro League (SPL), Carlo Nohra, στο Bloomberg σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα. Η ανάπτυξη του SPL είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, είχε πει τότε.

Οι αγώνες της τελευταίας σεζόν στους οποίους συμμετείχαν οι τέσσερις μεγάλοι σύλλογοι που υποστηρίζονται από το σαουδαραβικό κρατικό ταμείο πλούτου αποτελούσαν το 90% της συνολικής προσέλευσης. Η Al Ahly – νεοεισερχόμενη στο πρωτάθλημα – αντιπροσωπεύει μέχρι στιγμής το ένα πέμπτο της προσέλευσης.

Η αναμέτρηση Al Hilal-Al Ittihad είχε ένα γεμάτο γήπεδο, αλλά διεξήχθη σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 20.000 θέσεων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο γήπεδο των 60.000 θέσεων στην Τζέντα αναβαθμίζεται, γεγονός που ενδέχεται να επηρέασε την προσέλευση και να επηρέασε τους συνολικούς αριθμούς.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 800 δισ. δολαρίων, έχει πλειοψηφικά ποσοστά σε τέσσερις από τους μεγαλύτερους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των Al Hilal, Al Ittihad, Al Ahly και Al Nassr. Το τοπικό πρωτάθλημα στοχεύει στον τετραπλασιασμό των ετήσιων εσόδων στα 480 εκατ. δολάρια μέχρι το 2030.

Related posts

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας

banks

ΗΠΑ: Η Σερβία “άρχισε να αποσύρει” τα στρατεύματά της από τα σύνορα με το Κόσοβο

banks

ΗΠΑ και Βρετανία είχαν προειδοποιήσει για την απειλή – Ο Πούτιν μιλούσε για “προκλητικές δηλώσεις”

banks

H Bank of America διέκοψε τηλε-συνέδριο για πελάτες μετά από διαμαρτυρίες – “Οι τοποθετήσεις θύμιζαν… Bank of Russia”

banks

Ν. Χριστοδουλίδης: Όσο δεν υπάρχει λύση, όλοι οι Ελληνοκύπριοι και όλοι οι Τουρκοκύπριοι είναι ηττημένοι

banks

ΗΠΑ: Τον Νοέμβριο αναμένεται η πρώτη εκδίκαση αγωγής για το φάρμακο Zantac

banks