18.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
POLITICS

Πολιτικές «μαλάξεις» σήμερα σε… διψήφιο αριθμό αντιδρώντων στην Πειραιώς – Στόχος τα 100+ «ναι»

Χαμηλούς τόνους επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη δεύτερη δημόσια αναφορά του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι ρυθμίσεις αναμένεται να περάσουν επίσημα από το τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου στο τέλος του μήνα – στις 30 ή 31 Ιανουαρίου-, ώστε η πρωτοβουλία να προωθηθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή εντός Μαρτίου. «Πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία» έγραψε ο πρωθυπουργός στην πρώτη για το 2024 εβδομαδιαία ανασκόπηση και επανέλαβε ότι στόχος είναι «να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας».

Σε επίπεδο… αριθμών στόχος της κυβερνώσας παράταξης είναι τα 100+ «ναι» στην επικείμενη «ισότητα στον γάμο». Και αυτό προκειμένου η εικόνα της υποστήριξης της νομοθετικής πρωτοβουλίας να είναι σαφώς ισχυρότερη από εκείνες της αποχής (μια επιλογή που εν πολλοίς ανακούφισε αρκετούς καθώς διευκολύνει τους προβληματισμένους) και προπαντός της καταψήφισης, όταν έρθει η ώρα της Ολομέλειας της Βουλής. Εξού και το Μαξίμου δίνει σημασία στην παρασκηνιακή δουλειά «πεδίου» στις επόμενες εβδομάδες.

Οι εύθραυστες ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

Κοινώς, στις πολιτικές «μαλάξεις» προς τους διαφωνούντες, ενόσω δημόσια η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να μην ιεραρχεί το ζήτημα στην πρώτη γραμμή.

Επίσημη πρώτη

Προς το παρόν βέβαια ο αριθμός όσων εκφράζουν κάθετη διαφωνία ή έστω διατηρούν ενστάσεις παραμένει μεγάλος, πιστοποιώντας τις εύθραυστες ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη ΝΔ παραδέχονται ότι, παρότι υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα υπέρ της πρωτοβουλίας για τον πολιτικό γάμο και τις υιοθεσίες, δεν πρόκειται να πειστούν (να μεταπειστούν για την ακρίβεια) όλοι. Άλλωστε… διψήφιος αριθμός διαφωνούντων αναμένεται να περάσει και σήμερα το απόγευμα την πόρτα της κομματικής έδρας στην Πειραιώς για την επίσημη πρώτη στα γαλάζια «σεμινάρια».

Θεωρείται όμως ότι με την αποφυγή εμπρηστικών τοποθετήσεων, με βασική επιχειρηματολογία την άρση αδικιών σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών καθώς και με την προβολή όσων ισχύουν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα καθησυχαστούν αρκετές ανησυχίες. Αυτά σκοπεύουν να προτάξουν τα πέντε πρόσωπα – κλειδιά από κυβέρνηση και κόμμα, που αναλαμβάνουν από σήμερα το απόγευμα τη σχετική «ενημέρωση – συζήτηση» των βουλευτών.

Σκέρτσος και Άδωνις

Κεντρικό ρόλο έχει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μαζί του θα είναι ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος εκ της θέσεώς του «τρέχει» και σε δημόσιες παρεμβάσεις καθώς και η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.

Ειδική σημειολογία έχει προφανώς η παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη (μαζί με τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ, υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη). Ο Γεωργιάδης επιστρατεύεται για άλλη μία φορά ως ένα πρόσωπο με απήχηση στη δεξιότερη πτέρυγα της ΝΔ. Συνέβη άλλωστε το ίδιο πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους μετανάστες – εργάτες, που είχε προκαλέσει γαλάζιους τριγμούς. Αυτή τη φορά πάντως το Μαξίμου γλίτωσε το… λάθος του αιφνιδιασμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σπεύδει σε συνεργασία με το κόμμα να λειάνει τις γωνίες, επεξηγώντας στους βουλευτές τις νέες ρυθμίσεις.

Related posts

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στην Ολομέλεια εν μέσω αντιδράσεων το νομοσχέδιο

banks1

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποχαιρετά τον «αγαπημένο φίλο και πολιτικό συνοδοιπόρο» Λεωνίδα Γρηγοράκο

banks1

Χάρης Δούκας: Κατά της κοπής δέντρων στα Εξάρχεια – «Τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής»

banks1

Υπουργικό Συμβούλιο: Τέλος Μαρτίου η επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών μεταφορών

banks

Αντιπυρική προστασία: Στα 69 τα εναέρια μέσα προστασίας φέτος – Σχέδιο για 3.000 προσλήψεις

banks

Κύπρος: Τι θέλουν οι Τούρκοι στην Πύλα

banks1