25.4 C
Athens
May 8, 2024
Image default
WORLD

Πολωνία: Πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επισκέφθηκαν τη μεθόριο με τη Λευκορωσία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του επισκέφθηκαν τη μεθόριο με τη Λευκορωσία, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Η Πολωνία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τυχόν “προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP).

Η χώρα έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, μερικούς από τους οποίους φέρεται να προωθεί η Λευκορωσία προκειμένου να ασκήσει πίεση στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο 74χρονος επικεφαλής του κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS), ο οποίος θεωρείται ο de facto ηγέτης της Πολωνίας, κατηγόρησε τους προέδρους της Λευκορωσίας και της Ρωσίας για “επίθεση” στη χώρα του μέσω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Όπως είπε, η Πολωνία θα συνεχίσει την ανέγερση φράχτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή φράχτη μήκους 186 χιλιομέτρων και ύψους 5,5 μέτρων στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών, η οποία ξεπερνά συνολικά τα 400 χιλιόμετρα.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η μετεγκατάσταση μισθοφόρων της ρωσικής Wagner στο έδαφος της Λευκορωσίας. “Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Πολωνίας”, δήλωσε στο PAP ο Στάνισλαβ Ζάριν, εκπρόσωπος των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών. Συμπλήρωσε ότι ο πολωνικός στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Στην πολωνική μεθόριο με τη Λευκορωσία βρέθηκαν επίσης ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ και ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει πρόσφατα την Πολωνία ότι θέλει να επιτεθεί στη Λευκορωσία και να προσαρτήσει τη δυτική Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Related posts

Γαλλία: Η κηδεία και η ταφή του έφηβου Ναέλ έγιναν στη Ναντέρ – 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες επί ποδός

banks

Ουκρανία: Ακατάπαυστες επιθέσεις της Ρωσίας στo Μπαχμούτ

banks

Στο “στόχαστρο” η Κύπρος για τις σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες

banks

Γεωργία: “Διαδηλωτές επιχειρούν να καταλάβουν την εξουσία”

banks

Νιγηρία: Σφαγή αμάχων από τζιχαντιστές στην πολιτεία Μπόρνο

banks

Στην Κίνα για συνομιλίες ο Μπλίνκεν στις 24-26 Απριλίου

banks