23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

ΠΟΜΙΔΑ: Θετικές και αρνητικές οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε εξαγγελίες σε σχέση και με τα ακίνητα, που αφορούν σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης κτηρίων και παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Τα μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Σχολιάζοντας τις σχετικές τοποθετήσεις του, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) επισημαίνει πως «δυστυχώς, για μια φορά ακόμη δεν ικανοποιείται το πάγιο και δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων για εκλογίκευση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από τα ενοίκια, η οποία είναι η μόνη που δεν μειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και είναι το μόνο μέτρο που μπορεί άμεσα να αυξήσει την προσφορά κατοικιών για εκμίσθωση. Οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα παραμένουν, ενώ οι υποχρεώσεις, πολλές από τις οποίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους ιδιοκτήτες (από το ενεργειακό πιστοποιητικό και την ηλεκτρονική ταυτότητα μέχρι την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτηρίων), οι δεσμεύσεις (απαγόρευση εκτός σχεδίου δόμησης, δασική, αρχαιολογική νομοθεσία, διατηρητέα, κτηματολόγιο κ.α.) και η γραφειοκρατία (δυσχέρειες στις μεταβιβάσεις, καθυστερήσεις στους δασικούς χάρτες) συνεχώς πολλαπλασιάζονται και θεριεύουν, πνίγοντας τους πολίτες και στραγγαλίζοντας τις συναλλαγές τους».

Η ΠΟΜΙΔΑ ξεκαθαρίζει πως δεν θα είχε ποτέ αντίρρηση σε οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει στην περιστολή της φοροδιαφυγής. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι πληθώρα παρεμβάσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων κατάφεραν να τη μετατρέψουν σε έναν πραγματικό πολύμηνο «Γολγοθά» για όλους τους εμπλεκομένους. «Συνεπώς, κάθε μέτρο που αφορά τη διαδικασία μεταβιβάσεως ακινήτων θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά πριν εφαρμοστεί, για να μην έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά και να πετύχει τον στόχο».

Για την ασφάλιση των κτηρίων, η ομοσπονδία θεωρεί πως τόσο οι καθημερινοί κίνδυνοι, όσο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμοί κλπ. απειλούν με καταστροφή την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. «Το Κράτος δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να αποτελεί τον δωρεάν φυσικό ασφαλιστή των ιδιωτικών κτηρίων» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, που υποστηρίζει ότι η καθολική ασφάλιση των ιδιωτικών κτηρίων είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο διότι είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να εξασφαλίσει την αποκατάσταση των περιουσιών των πολιτών, όσο και διότι θα απαλλάξει το Κράτος από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων, που θα διαθέσει από τη φορολογία των πολιτών, για μερική και μόνον αποκατάσταση των ζημιών. Δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί αν δεν υποστηριχθούν οι πολίτες με σοβαρά φορολογικά και άλλα κίνητρα, αναφέρει και προτείνει:

Πέρα από την συμβολική έκπτωση 10% στο ΕΝΦΙΑ που ισχύει μόνο για τις κατοικίες, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων ιδιοκτητών. «Αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά λειτουργεί με απόλυτη φορολογική διαφάνεια και συμμόρφωση, και αποδίδει στο Δημόσιο τόσο μεγάλα φορολογικά έσοδα, ώστε να είναι δημοσιονομικά ευχερής και συμφέρουσα η ουσιαστική επιδότηση των ασφαλιζομένων ιδιωτών. Τέλος, η κρατική αρωγή θα πρέπει να καλύπτει προς τους ασφαλισμένους πολίτες το 2% – 4% που ως απαλλασσόμενο, δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες» παρατηρεί η ΠΟΜΙΔΑ.

Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σημειώνει πως το εισόδημα από αυτές επέτρεψε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία έσοδα και συνάλλαγμα. «Αν η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα, θα πρέπει να μεριμνήσει πώς θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Εν πάση περιπτώσει, θεωρούμε ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού» διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Related posts

Μπαράζ κατασχέσεων σε 584.000 οφειλέτες του Δημοσίου

banks

Παράγωγα: Η κυριαρχία των σειρών Ιουλίου για τον 25αρη και των σειρών Σεπτεμβρίου στα ΣΜΕ επί μετοχών επηρέασε συναλλακτικά

banks

Γ. Στουρνάρας: Είναι η τελευταία μου θητεία στην ΤτΕ

banks

ΙΝΣΕΤΕ: Ποια η συνεισφορά του οδικού τουρισμού- Από ποιες χώρες έρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες

banks

ΕΛΣΤΑΤ – ΑΕΠ: Ανάπτυξη 2,1% το α’ τρίμηνο

banks

Μεγαλόπνοη ταξιδιωτική παραγωγή της Ευρώπης για την Ελλάδα, έχει τίτλο «Ζήτω η φέτα»

banks