17.5 C
Athens
May 13, 2024
Image default
WORLD

Πού είναι η Λωρίδα της Γάζας και ποιος μένει εκεί;

Από το 2007, η Λωρίδα της Γάζας διοικείται από τη μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει πολεμήσει τέσσερις φορές εναντίον του Ισραήλ από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Η λωρίδα είναι ένας μικροσκοπικός αλλά πυκνοκατοικημένος παλαιστινιακός θύλακας στην ανατολική ακτή της Μεσογείου Θάλασσας που συνορεύει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτή και η Δυτική Όχθη αποτελούν τα εδάφη των Παλαιστινίων εδάφη. Η λωρίδα είναι περίπου διπλάσιο από το μέγεθος της Ουάσιγκτον, DC, αλλά με περισσότερα από δύο εκατομμύρια ο πληθυσμός της είναι περίπου τριπλάσιος από αυτόν της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Τα παλαιστινιακά εδάφη αποκόπηκαν από την Παλαιστίνη, η οποία ήταν βρετανική εντολή από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου Ισραήλ το 1948. Η Αίγυπτος είχε τον έλεγχο της στενής λωρίδας μέχρι το 1967, όταν το Ισραήλ την κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Χιλιάδες Ισραηλινοί έποικοι ζούσαν στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το 2005, όταν το Ισραήλ απέσυρε τους στρατιώτες και τους πολίτες του και παραχώρησε τον έλεγχο στην εύθραυστη Παλαιστινιακή Αρχή. Οι μαχητές της Χαμάς ανέτρεψαν την Παλαιστινιακή Αρχή δύο χρόνια αργότερα. Έκτοτε, ο θύλακας έχει αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο αφού το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αποκλεισμός έθεσε τέλος σε δεκαετίες κατά τις οποίες πολλοί κάτοικοι της Γάζας εργάζονταν στο εσωτερικό του Ισραήλ και μετακινούνταν ελεύθερα σε όλη τη χώρα μετά την κατοχή του θύλακα το 1967 από το Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα για να διακινήσει λαθραία όπλα και προμήθειες που χρησιμοποίησε για την κατασκευή χιλιάδων ρουκετών και ενός μικρού αριθμού drone. Αλλά το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome κατάφερε να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό την απειλή.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ξεχωριστές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από το 2008, καθεμία από τις οποίες έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, με τη Χαμάς να διατηρεί τον έλεγχο του θύλακα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι στόχος τους αυτή τη φορά θα είναι να δώσουν ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά της μαχητικής ομάδας.

Το Ισραήλ διατηρεί και ελέγχει έναν φράχτη ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας κατά μήκος των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας. Το Σάββατο, μαχητές της Χαμάς παραβίασαν τα σύνορα με μπουλντόζες και άλλα υποτυπώδη μέσα, καθώς χιλιάδες ρουκέτες έπεσαν στο Ισραήλ, πιάνοντας τον ισραηλινό στρατό στον ύπνο. Σε απάντηση, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και είπε ότι επέβαλε πλήρη πολιορκία στον θύλακα, διακόπτοντας τη ροή τροφίμων, ηλεκτρισμού και άλλων βασικών αγαθών.

Η Λωρίδα της Γάζας
– Με κόκκινο οι περιοχές τις οποίες βομβαρδίζει ο στρατός του Ισραήλ
– Με κίτρινο οι αποκλεισμένες από τους Ισραηλινούς περιοχές

Από τον αποκλεισμό του 2007, η Γάζα βρίσκεται στα χέρια μιας ολοένα και βαθύτερης ανθρωπιστικής κρίσης, με τον αποκλεισμό να υποβαθμίζει την οικονομία της λωρίδας και τους περιορισμούς στη μεταφορά βασικών αγαθών που διαβρώνουν την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές. Στη σειρά των πολέμων με τη Χαμάς, οι ισραηλινές βόμβες έπληξαν το αεροδρόμιο της λωρίδας, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις αποθήκες και τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών.

Related posts

Τουλάχιστον επτά νεκροί από καταιγίδα στην ανατολική Αυστραλία

banks

Μπάιντεν: Τα πλήγματα κατά των Χούθι της Υεμένης θα συνεχιστούν

banks

ΗΠΑ: Μαχαίρωσαν και σκότωσαν την πρόεδρο εβραϊκής συναγωγής του Ντιτρόιτ

banks

Reuters: Η Χεζμπολάχ κατέρριψε ισραηλινό drone στον νότιο Λίβανο

banks

Μακρόν: Για πρώτη φορά τάσσεται ανοιχτά υπέρ του νομοσχεδίου για την ευθανασία

banks

Revolut: Αναμένει έσοδα 2 δισ. δολαρίων το 2023

banks