19 C
Athens
May 8, 2024
Image default
MARKETS

Σε χαμηλό έτους τα ασιατικά χρηματιστήρια- Στο επίκεντρο το γεν

Σε χαμηλό έτους τα ασιατικά χρηματιστήρια- Στο επίκεντρο το γεν

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη (3/10) στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος, καθώς οι ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια έπληξαν τις αγορές, ενώ και το ιαπωνικό γεν βρέθηκε κοντά στο χαμηλό έτους, κρατώντας τους traders σε εγρήγορση για πιθανή παρέμβαση.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας διολίσθησε κατά 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου του 2022.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατέγραψε «βουτιά» 1,83% στις 31.212,50 μονάδες και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 1,28% στις 6.943,40 μονάδες. Αντίστοιχα, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 3,13% στις 17.251,50 μονάδες και στην Ταϊλάνδη ο SET χάνει 1,43% στις 1.448,46 μονάδες. Κλειστά λόγω αργίας παραμένουν τα κινεζικά χρηματιστήρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η προσοχή παραμένει στραμμένη στο γεν καθώς το νόμισμα πλησιάζει τα 150 γεν ανά δολάριο, ένα επίπεδο που οι επενδυτές εικάζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρέμβαση από τις τοπικές αρχές. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύεται πλέον στα 149,89 γεν ανά δολάριο, έχοντας σημειώσει νέο χαμηλό σχεδόν 12 μηνών στα 149,935 γεν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ιαπωνικές αρχές πραγματοποίησαν την πρώτη παρέμβασή τους εδώ και 24 χρόνια, όταν το γεν αποδυναμώθηκε πέρα από τα 145 ανά δολάριο, και έχουν ενισχυθεί οι εικασίες ότι θα παρέμβουν ξανά λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων που υφίσταται το νόμισμα. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki δήλωσε την Τρίτη ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά την αγορά συναλλάγματος και είναι έτοιμες να απαντήσουν, επαναλαμβάνοντας μια προειδοποίηση ενάντια σε κερδοσκοπικές κινήσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για «κάποιο χρονικό διάστημα» ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. «Παραμένω πρόθυμη να υποστηρίξω μία νέα αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μελλοντική συνεδρίαση, εάν τα εισερχόμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει ή είναι πολύ αργή ούτως ώστε να φέρει έγκαιρα τον πληθωρισμό στο 2%», δήλωσε τη Δευτέρα η Michelle Bowman, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.

Η hawkish (γερακίσια) ρητορική των αξιωματούχων της Fed έρχεται καθώς μαίνεται μια διαρκής συζήτηση για μια ακόμη πιθανή αύξηση των επιτοκίων φέτος. Πλέον, οι επενδυτές τιμολογούν με πιθανότητα 26% μία αύξηση επιτοκίων το Νοέμβριο και 45% μία αύξηση έως το Δεκέμβριο, με τα παραπάνω ποσοστά να είναι πολύ μικρότερα πριν από μερικές εβδομάδες.

  • ασιατικές αγορές
  • ΓΙΕΝ
  • ιαπωνία
  • FED
  • επιτόκια

    Related posts

    Υποχωρεί η Wall Street, ράλι για χρυσό και treasuries

    banks

    Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές εν μέσω αναταραχής σε Ιράν-Ισραήλ

    banks

    Πλησιάζει το record high του ο πανευρωπαϊκός Stoxx

    banks

    Profit taking από τα κέρδη του Νοεμβρίου στις ευρωαγορές

    banks

    Κέρδη στις ασιατικές αγορές με την ελπίδα της κινεζικής ανάκαμψης

    banks

    Wall Street: Επιστροφή στις απώλειες- «Βαρίδι» ο πληθωρισμός χονδρικής

    banks