15.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
NATIONAL BANK

Πότε θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική – Όλα τα σενάρια

Στενεύουν τα περιθώρια για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι έως το τέλος του έτους το Δημόσιο θα έχει διαθέσει και το υπόλοιπο 18,4% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι “βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025. Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε. Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από πολλούς επενδυτές και γι’ αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη του έτους”.

Και αυτό διότι, όπως έχει επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr, τα χρονικά παράθυρα που προσφέρει το 2024 για το δεύτερο placement της Εθνικής Τράπεζας είναι πολύ περιορισμένα, με το προσεχές καλοκαίρι να είναι το επικρατέστερο σενάριο για τρεις λόγους.

Ο πρώτος είναι ο νόμος που διέπει την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες, σύμφωνα με τον οποίο μεταξύ δύο συναλλαγών στην ίδια τράπεζα θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Δεδομένου ότι η συναλλαγή για τη διάθεση του πρώτου 22% στην Εθνική ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2023, το ΤΧΣ δεν μπορεί να εκκινήσει εκ νέου διαδικασία δημόσιας προσφοράς πριν από τις 17 Μαΐου 2024.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο περιορισμός που θέτει το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τέτοιας εμβέλειας συναλλαγή για εισηγμένη εταιρεία σε διάστημα μικρότερο των 40 ημερών πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου συνήθως ανακοινώνονται στα τέλη Μαΐου, τότε ο Μάιος αποκλείεται ως μήνας εκκίνησης του placement. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιούνιο, αφενός γιατί μεταξύ 6-9 Ιουνίου θα διενεργηθούν οι Ευρωεκλογές, αφετέρου επειδή ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά μήνας γενικών συνελεύσεων για τις συστημικές τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι, ως πιθανότερο πρώτο χρονικό παράθυρο για την αποεπένδυση είναι ο Ιούλιος -αμέσως μετά τη γενική συνέλευση- προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πριν τον “νεκρό” -για τις αγορές- Αύγουστο.

Επόμενο “παράθυρο” είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στα τέλη Νοεμβρίου – μετά, δηλαδή, τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Δεδομένης, πάντως, της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη φετινή εκλογική αναμέτρηση, είναι πιθανό ο σύμβουλος αποεπένδυσης που θα εισηγηθεί τις βέλτιστες ημερομηνίες για το placement να μην αναλάβει το ρίσκο του εκλογικού αποτελέσματος.

Ως εκ τούτου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ως καταλληλότερος χρόνος για τη συναλλαγή που θα οδηγήσει στην πλήρη αποεπένδυση του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα προκρίνεται ο Ιούλιος. Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να διατηρηθούν οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση με μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων συναλλαγών σε Εθνική και Πειραιώς που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της δημόσιας προσφοράς.

Related posts

Π. Μυλωνάς: Η ΕΤΕ θα μετασχηματιστεί σε μια “σύγχρονη τράπεζα”

banks

ΕΤΕ: Ευρεία στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με νέα προϊόντα δανείων

banks

Εθνική Τράπεζα: Πιστωτική γραμμή 10 εκατ. ευρώ από την EBRD για την Εθνική Factors

banks

Εθνική Τράπεζα: Μέχρι το τέλος του έτους τα επιχειρηματικά δάνεια με την εγγύηση του EGF – Τα οφέλη για τις ΜμΕ

banks

ΕΤΕ: Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από την εξαγωγή τροφίμων

banks

ΕΤΕ: Ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας αφυπνίζεται σε όρους καινοτομίας

banks