16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Πώς οι εργοδότες χρησιμοποιούν τις τάσεις του Tik Tok για να έχουν ευτυχισμένους υπαλλήλους

Το 2023 έφερε μια νέα ορολογία στον εργασιακό χώρο. Ξαφνικά οι άνθρωποι υιοθέτησαν τις «Bare Minimum» Δευτέρες, για να αποφύγουν την επαγγελματική εξουθένωση, τo «coffee badging», πηγαίνοντας στο γραφείο για να πιουν καφέ και να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους, και το «rage applying», κάνοντας αιτήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας ως αντίδραση στην απογοήτευση που προκαλείται εξαιτίας μιας απόρριψης από προαγωγή.

Αυτές οι φράσεις που έγιναν viral στο διαδίκτυο, επινοήθηκαν από συμβούλους καριέρας, επαγγελματίες του τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού και νέους εργαζόμενους- πολλοί από αυτούς είτε Millenials είτε GenZ Z- για να εξηγήσουν μερικές από τις ταραχώδεις αλλαγές που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων ρεκόρ της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων και της εξάπλωσης των εντολών επιστροφής στο γραφείο.

«Στον πυρήνα τους αυτές οι τάσεις σηματοδοτούν μια μετατόπιση από την κουλτούρα της βιασύνης και στην πραγματικότητα αφορούν απλώς την ύπαρξη καλύτερων προστατευτικών «γραμμών» γύρω από την ψυχική υγεία και την ευημερία στην εργασία», δήλωσε στο CNBC Make It, ο σύμβουλος καριέρας του Linkedin, Andrew McCaskill.

«Μπορούν να ακροβατούν μεταξύ του να είναι χρήσιμες και του να είναι επιβλαβείς», πρόσθεσε ο McCaskill. «Εξαρτάται πραγματικά από το πώς χρησιμοποιούνται».

Είναι δύσκολο να πούμε αν οι τάσεις που έχουν γίνει viral συμβαίνουν τυχαία ή αν υποκινούν ουσιαστικές αλλαγές στους χώρους εργασίας. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι λένε ότι οι εργοδότες τους έχουν «αγκαλιάσει» τις τάσεις αυτές και ότι οι χώροι εργασίας έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

Η Bare Minimum Δευτέρα

Η Marisa Jo Mayes, αυτοαπασχολούμενη ψηφιακή δημιουργός και ιδρύτρια starup, επινόησε την τάση της Bare Minimum Δευτέρας στο Tik Tok το 2022 και δήλωσε ότι έλαβε πολλά μηνύματα από εργαζόμενους και εργοδότες που υιοθετούν σταδιακά την τάση ως συλλογική συμφωνία.

Η συγκεκριμένη τάση ενθαρρύνει τους εργαζομένους να κάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη εργασία τις Δευτέρες.

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν πραγματικά ότι θα προσκολληθούν σε οποιαδήποτε φιλοσοφία που υπονοεί πως δεν θέλουν να εργαστούν, σύμφωνα με την Mayes.

«Προφανώς δεν είναι αυτό το νόημα των Bare Minimum Mondays. Το νόημα είναι να ξεκαθαρίσετε πραγματικά τις υποχρεώσεις που επείγουν στην δουλειά, ώστε να μπορέσετε να ανακουφιστείτε από την πίεση που μπορεί να αισθάνεστε», σημειώνει.

Η σιωπηλή παραίτηση

Το quiet quitting κέρδισε για πρώτη φορά έδαφος στα τέλη του 2022, αφότου ο Brian Creely, ένας εταιρικός recruiter που μετατράπηκε σε σύμβουλο καριέρας, το χρησιμοποίησε σε ένα βίντεο στο Tik Tok για να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι δεν επιλέγουν να παραιτηθούν.

Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν οι εργοδότες για να προλάβουν τη σιωπηλή παραίτηση περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των συνεντεύξεων με εργαζόμενους με υψηλές επιδόσεις, προκειμένου να νιώσουν πώς τα πάνε πραγματικά. Τέτοιες τακτικές έχουν βοηθήσει στην βελτίωση της διατήρησης εργαζομένων στις εταιρείες, τουλάχιστον προς το παρόν.

Με πληροφορίες από CNBC

Related posts

Μουντιάλ 2022: Απόντες Νεϊμάρ και Μαρκίνιος στην πρώτη προπόνηση

banks

8 φορολογικές διευκολύνσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων

banks

AAΔΕ: Έως 15 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις Covid

banks

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας

banks

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας – Το ΦΕΚ

banks

Youth Pass: Ποιοι οι δικαιούχοι – Πότε θα καταβληθεί

banks