19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
NATIONAL BANK

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Σε αναμονή για εκταμίευση δανείων 3,5 δισ. ευρώ

Την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της ζήτησης για νέα δάνεια το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο -κυρίως- από τους ιδιώτες, μοιράστηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

“Το πρώτο εξάμηνο ήταν απογοητευτικό, κυρίως λόγω των αυξημένων επιτοκίων”, παραδέχθηκε ο κ. Μυλωνάς, εκτιμώντας πάντως ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα δούμε σημαντική ανάκαμψη, κυρίως στα δάνεια ιδιωτών, δεδομένης της ισχυρής πορείας που καταγράφει η εγχώρια οικονομία. Οι κλάδοι όπου επικεντρώνεται η ανάπτυξη σε επίπεδο χορηγήσεων είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και οι ΑΠΕ.

Για τα εταιρικά και επιχειρηματικά δάνεια, αποκάλυψε ότι ήδη η Εθνική έχει στην αναμονή προς εκταμίευση εγκεκριμένα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί προς έγκριση στο Credit Committee της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά στην επιβράβευση των μετόχων, ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε ότι για το τρέχον έτος οι ελληνικές τράπεζες δεν έλαβαν από τον Επόπτη το “πράσινο φως” για τη διανομή μερίσματος, κάτι που αναμένεται να συμβεί το επόμενο έτος έναντι των φετινών κερδών.

Όσον αφορά στο payout ratio, αυτό αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 20-30% -εφόσον συναινέσει ο Επόπτης- καθώς “δεν είναι σωστό να μιλάμε για υψηλότερα επίπεδα τον πρώτο χρόνο της επιστροφής στα μερίσματα”, όπως διαμήνυσε. “Θεωρούμε ότι πρόκειται για ικανοποιητικά επίπεδα επιβράβευσης των μετόχων μας”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος.

Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι υπάρχει πλεόνασμα ύψους 7 δισ. ευρώ, η οποία εμπεριέχει αύξηση 1 δισ. ευρώ μόνο εντός του β’ τριμήνου.

Για τις ομολογιακές εκδόσεις, ο ίδιος σημείωσε ότι ο δείκτης MREL κυμαίνεται σήμερα στο 22,5% με τον στόχο του 2023 να διαμορφώνεται στο 22,7% – διαφορά που αναμένεται να καλυφθεί μέσω της κερδοφορίας. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της τράπεζας, και δεδομένου ότι ο στόχος για τον δείκτη MREL είναι 27% για το τέλος του 2025, αναμένεται να προβεί σε νέα έκδοση εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Related posts

Εθνική Τράπεζα: Τα αρμόδια όργανά μας δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική

banks

ETE:Oργανικά κέρδη ύψους 95 εκατ.E +42%

banks

Η Εθνική Τράπεζα ενισχύει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

banks

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η πώληση ναυτιλιακών δανείων ύψους 262 εκατ. ευρώ

banks

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Deutsche Bank, Axia και Optima bank

banks

Παύλος Μυλωνάς: Δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ για ενεργειακά project

banks