24 C
Athens
May 13, 2024
Image default
POLITICS

Σβίγκου για Μητσοτάκη: Προφανώς γι’ αυτόν, οι απώλειες αμάχων στη Γάζα «δεν είναι μεγάλες»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη στάση της κυβέρνησης στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα.

Μετά τον Στέφανο Κασσελάκη, που έκανε λόγο για «ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του», η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «προσβάλλει βάναυσα την ιστορία της χώρας».

Η κυρία Σβίγκου, με ανάρτησή της, σημειώνει ότι «πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Ισραήλ και είπε ότι ‘δεν πρέπει να υπάρξουν μεγάλες ανθρωπιστικές απώλειες’», ενώ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είπε ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί ‘αν είναι απαραίτητη’».

«Χθες, η χώρα μας, με απόφασή του, απείχε στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας», τονίζει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να σημειώσεις χαρακτηριστικά: «Προφανώς γι’ αυτόν, οι απώλειες αμάχων στη Γάζα ‘δεν είναι μεγάλες’, οπότε και η ανθρωπιστική παύση ‘δεν είναι απαραίτητη’».

Η Ράνια Σβίγκου τονίζει πως «με τη συγκεκριμένη επιλογή του, ο Κ. Μητσοτάκης προσβάλλει βάναυσα την ιστορία της χώρας, έρχεται, για άλλη μια φορά, σε ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και βρίσκεται σε αντίθεση με τα αισθήματα ανθρωπιάς του ελληνικού λαού».

Πώς δικαιολογεί η Αθήνα την στάση της

Μετά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την αποχή της ελληνικής κυβέρνησης από το σχέδιο που υπέβαλε ο ΟΗΕ προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών.

Όπως σημειώνουν, η Ελλάδα «από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Το ψήφισμα τ0υ ΟΗΕ, που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση, ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές.

Related posts

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Από τον καυγά… στη θετική ατζέντα – Γιατί οι διαφορές Αθήνας και Άγκυρας «μπήκαν στο ράφι»

banks

Η επανεμφάνιση του Σόιμπλε και οι μεταρρυθμίσεις

banks

Boυλή: Ευρεία πλειοψηφία «εξασφάλισε» η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές

banks1

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραδώσουν τις έδρες του οι αποχωρήσαντες ζητά η Δώρα Αυγέρη

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας – Συνομίλησε με πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών

banks1

Ανακατασκευάζονται όλες οι γέφυρες στο Δήμο Τρικκαίων

banks