17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
POLITICS

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση από το «Newsletter Gate» – Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα

Σε θρίλερ για το κυβερνών κόμμα, εξελίσσεται η υπόθεση της μαζικής αποστολής emails σε ομογενείς, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά, καρατομώντας δια της παραιτήσεως τον Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τον Γ.Γ Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο και εξωθώντας την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου να δηλώσει ότι θέτει εαυτόν εκτός ευρωλίστας.

Όπως αποκάλυψε το in το πρωθυπουργικό γραφείο δεν περίμενε τον εσωτερικό έλεγχο για την επάρκεια των μηχανισμών, όπως είχε ανακοινώσει η Νίκη Κεραμέως, αλλά βασίστηκε στη δική του «έρευνα», επιχειρώντας να περιορίσει το θέμα σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει.

«Δεν ήμουν υπουργός τότε, μιλάμε για μία συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία εγώ ήμουν υπουργός παιδείας και μετά υποψήφια στον βόρειο τομέα Αθηνών», δηλώνει η Νίκη Κεραμέως

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε με την παραίτηση Σταυριανουδάκη. Προβάλλεται δε το αφήγημα ότι η πολιτική επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, καθώς ο κ. Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Λένε ότι η διαρροή, ή μέρος αυτής, έγινε τον Μάιο του 2023 (Από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 27 Ιουνίου η χώρα είχε υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών την Καλλιόπη Σπανού).

Ωστόσο, μένει αναπάντητο το ερώτημα πώς διέρρευσαν και προσωπικά δεδομένα αποδήμων οι οποίοι πρόσφατα είχαν μπει στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Επιχείρηση περιορισμού των ευθυνών

«Υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και επειδή είδαμε την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει την επιστολική ψήφο, αυτή η έρευνα κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα…» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον Real fm.

«Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια emails φαίνεται ότι έφυγαν – ενώ δεν έπρεπε να φύγουν – μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Σταυριανουδάκη (…). Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι τα emails πήγαν (…) στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς εάν η ίδια γνώριζε» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, παραδεχόμενος τη διαρροή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε δόθηκαν τα στοιχεία στην κυρία Ασημακοπούλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε πως «τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του mail που έκανε. Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023».

Και ο Βορίδης

Το κυβερνητικό επιτελείο, την ίδια στιγμή, κρατάει την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως,  έξω από το «κάδρο» της υπόθεσης, παρά το ότι η αντιπολίτευση στρέφει προς τα εκεί τα βέλη της, ζητώντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

«Ανεξαρτήτως των ερευνών που διεξάγουν οι αρχές, ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα κάνει τη δική του έρευνα. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, προέκυψε ο τρόπος με τον οποίο έγινε η παράδοση των e-mails στην κα Ασημακοπούλου και εμπλέκεται ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, ο γραμματέας απόδημου ελληνισμού της ΝΔ, ο οποίος παραιτήθηκε», είπε στον Σκάι, ο Μάκης Βορίδης, ενώ υποστήριξε ότι η κα Κεραμέως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

«Η κυρία Ασημακοπούλου είχε μία εξαιρετική διαδρομή. Είχε υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όσο λίγοι. Ναι, αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό, αλλά αποτελεί ένα σημείο σε μία μεγάλη θετική πορεία. Αυτό το λάθος δεν μπορεί να εξαλείψει μία αναμφίβολα θετική πολιτική διαδρομή», ανέφερε, ο υπουργός Επικρατείας.

Πρόσθεσε ότι «με βάση τον Νόμο για τους κατοίκους του εξωτερικού και τον εκλογικό νόμο, οι υποψήφιοι και τα κόμματα έχουν πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία, τον εκλογικό κατάλογο. Δεν έχουν πρόσβαση σε e-mails και κινητά τηλέφωνα. Μία πρόσβαση, η οποία χρησιμοποιήθηκε, κακώς, για λόγους πολιτικής επικοινωνίας. Άμεσα καταλογίστηκαν με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι έρευνες θα διεξαχθούν. Η έρευνα ανέδειξε τις ευθύνες, οι ευθύνες ανελήφθησαν σε πολιτικό επίπεδο και οδήγησαν σε παραιτήσεις. Όταν γίνεται κάτι κακό, ο Πρωθυπουργός παρεμβαίνει», ισχυρίστηκε.

Ο Μάκης Βορίδης

Ερωτήματα

Όταν, πριν από λίγες ημέρες, έγιναν οι καταγγελίες, ξεκίνησαν τρεις παράλληλες έρευνες:

– Εισαγγελική έρευνα

– Έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

– Εσωτερική έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών.

Οσον αφορά την τελευταία, έχουν περάσει δύο και πλέον εβδομάδες, χωρίς να υπάρξει έστω και στοιχειώδης ενημέρωση από το Υπουργείο. Ποιος την διενεργεί, σε ποια συμπεράσματα έχει φτάσει.

Εγείρονται νομικές ευθύνες για τη διαρροή

Την ίδια στιγμή ο γνωστός δικηγόρος, Βασίλης Σωτηρόπουλος, μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τα προσωπικά δεδομένα με τα e-mail των αποδήμων πράγματι εδόθησαν στην ευρωβουλευτή από τον  γραμματέα αποδήμων της ΝΔ και την ανάληψη της ευθύνης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεραίνει πως «υπάρχει πλέον η αντικειμενική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου».

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί πως αυτό σημαίνει ότι «η παραβίαση των δικαιωμάτων των αποδήμων πολιτών έγινε με την συμμετοχή κρατικών οργάνων και ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για την έγερση αστικών αξιώσεων τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή και παραλείψεις σχετικές με την ασφάλεια των δεδομένων, κατά παράβαση του άρθρου 32 του #GDPR».

Μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνηση ότι τα προσωπικά δεδομένα με τα e-mail των αποδήμων πράγματι εδόθησαν στην ευρωβουλευτή από τον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει πλέον η…

— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) March 15, 2024

Μάλιστα αναφέρεται και σε «τυχόν νομική ευθύνη των ίδιων των ατόμων που εμπλέκονται στην διαβίβαση και χρήση των δεδομένων ανεξάρτητα από νομικές και δικαστικές ενέργειες εναντίον τους».

Η Κεραμέως

«Δεν ήμουν υπουργός τότε, μιλάμε για μία συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία εγώ ήμουν υπουργός παιδείας και μετά υποψήφια στον βόρειο τομέα Αθηνών», δηλώνει η Νίκη Κεραμέως στον ΑΝΤ1.

Και αναφορικά με τις ευθύνες, είπε ότι, «ο κ.Σταυριανουδάκης έχει πλέον παραιτηθεί, ενώ ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν είναι πλέον στην παράταξη».

Πρόσθεσε δε αναφερόμενη στην έρευνα του Μαξίμου, ότι «ξέρουμε πλέον τι έχει συμβεί. Έλληνες που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν το 2023, κάποιοι εξ αυτών, είχαν δοθεί τα e-mail τους από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου». Επανέλαβε δε ότι «το ζήτημα αυτό δεν αφορά εκλογική διαδικασία, δεν αφορά την επιστολική ψήφο. Μιλάμε για κάτι που έγινε πριν από οκτώ μήνες. Είναι κάτι που αφορά τα προσωπικά δεδομένα».

«Για πρώτη φορά γίνεται καθολικός έλεγχος στο υπουργείο Εσωτερικών», είπε προσθέτοντας πως «μιλάμε για μία έκνομη ενέργεια, από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο».

«Το υπουργείο Εσωτερικών έγινε εκλογικό κέντρο της ΝΔ»

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος,  είπε στο MEGA: «Δόθηκαν απαντήσεις από το Μαξίμου και έχει κάνει μία διαδικασία ώστε να αποδειχτεί τι έχει γίνει και να λυθεί οποιαδήποτε παρατυπία. Από τη άλλη, η κ. Άννα Μισέλ έκανε το βήμα γιατί θέλει και εκείνη να λυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.  Έγινε πριν την επιστολική ψήφο όμως. Πρέπει να διευκρινιστεί τι έγινε και δεν πρέπει να γίνει εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση για να μην συμμετέχει ο κόσμος στις εκλογές. Δεν αποχώρησε γιατί δείχνει ενοχή, αλλά γιατί θέλει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ να είναι καθαρό από κάθε διαρροή. Έκανε η ίδια πίσω», υποστήριξε

Από την πλευρά του, ο  Νίκολας Φαραντούρης, σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε:  «Δεν μας καλύπτουν οι παλινωδίες και τα μπρος πίσω. Υπήρξαν παραλήπτες που δεν είχαν καμία σχέση με τη ΝΔ και συνδέονται με ένα κοινό παρονομαστή, τους ομογενείς. Μιλάμε για έναν μηχανισμό, ο οποίος χρειάζεται μία υποδομή και τα στοιχεία που δεν υπάρχουν στην αγορά. Πιστεύω πως έχει μακρά ‘’ουρά’’ ακόμα. Προφανώς και αγγίζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Θα έπρεπε να είχε υποβληθεί παραίτηση για θέμα αξιοπρέπειας. Εδώ ο ίδιος ο νομοθέτης παραβιάζει η νομοθεσία που θέσπισε για τους υπόλοιπους».

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός και μέλος Π.Σ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι το έλλειμμα στην λειτουργεία των θεσμών. Έρχεται η κυβέρνηση και λέει πως φέρει μία μεταρρύθμιση και ξαφνικά οι απόδημοι καταλαβαίνουν πως παραβιάζονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Διαπιστώσαμε πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει γίνει εκλογικό κέντρο της ΝΔ. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρξει ένδειξη για διαρροές σε άλλα κόμματα. Πρέπει να σεβαστούμε την επιστολική ψήφο».

Related posts

Εμπρηστικός ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Να μετρήσει τα δάχτυλά του όποιος καθίσει στο τραπέζι με την Ελλάδα

banks

Απάντηση Χρηστίδη στον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ: Tο περιστατικό που περιγράφει είναι στην φαντασία του

banks

ΚΙΝΑΛ: Η αναξιοκρατία έχει αλώσει την προεδρία της κυβέρνησης

banks

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διευκολύνει την ενδημική διαφθορά

banks

Τράγκας: Αποχώρησε από το «Κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι» και ο Νικολόπουλος

banks

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Ο Μητσοτάκης πετάει τη μπάλα στην εξέδρα για να διασώσει τον Καραμανλή

banks1