16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Σε εξέλιξη η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:36

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Συνολικά θα απελευθερωθούν 20 όμηροι, 13 Ισραηλινοί πολίτες και επτά αλλοδαποί εργαζόμενοι στο Ισραήλ. Η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα μετά την πολύωρη καθυστέρηση την οποία η οργάνωση απέδωσε στη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τους όρους της συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα αποφυλακιστούν επίσης 39 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων είναι 33 ανήλικοι και έξι γυναίκες. Οι Ισραηλινοί όμηροι που θα απελευθερωθούν είναι οκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες, διευκρίνισε σε άλλη ανάρτησή του.

Νωρίτερα, τα ζητήματα που οδήγησαν στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκαν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είχε επιβεβαιώσει επίσης ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Από την πλευρά της, η Χαμάς εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό επίσης από την Ντόχα, αργά απόψε ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε “την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός”.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

Το απόγευμα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, είχαν ανακοινώσει ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Επιπλέον, η Χαμάς έθετε ζήτημα παραβίασης των συμφωνηθέντων αναφορικά με την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων, ζητώντας να τηρηθούν τα “κριτήρια επιλογής” για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Ειδικότερα, όπως είχαν γράψει στο Telegram οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, 

“Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας αιχμαλώτων έως ότου οι κατοχικές δυνάμεις τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την είσοδο φορτηγών βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων κριτηρίων για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων”.

Εκπρόσωπος της Χαμάς είχε αναφέρει ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στην παράδοση των ομήρων, σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε πάντως στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Related posts

Πολωνία: Ο πύραυλος που έπληξε το χωριό Πρζεβόντοφ τον Νοέμβριο του 2022 ήταν ουκρανικός

banks

Αμερικανός στρατηγός: Η Ουκρανία σημειώνει σταθερή πρόοδο στην αντεπίθεσή της

banks

Κρούγκμαν: Ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού τελείωσε – Ο κίνδυνος είναι μια αχρείαστη ύφεση

banks

Ιράν: Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη στην Μασχάντ

banks

Απεσταλμένος της Κένυας στις ΗΠΑ για συνομιλίες για την Αϊτή βρέθηκε νεκρός

banks

Μόσχα: Το Κίεβο έπληξε το Μπερντιάνσκ με πυραύλους κρουζ Storm Shadow που προμήθευσε η Βρετανία

banks