21.7 C
Athens
May 6, 2024
Image default
WORLD

Σε ύφεση η Ολλανδία – Δεύτερο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ

Η ολλανδική οικονομία υπέκυψε απροσδόκητα στην πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία, λόγω αδυναμίας τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες όσο και στις εξαγωγές, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% το β’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε η ολλανδική στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη. Το αποτέλεσμα ακολουθεί την αναθεωρημένη διολίσθηση 0,4% του α’ τριμήνου και υπολείπεται πολύ της ανάπτυξης 0,2% που προβλεπόταν από αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ολλανδία πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει τον οικονομικό πόνο παράλληλα με την πολιτική αναταραχή που πυροδότησε η παραίτηση του επί μακρόν πρωθυπουργού της χώρας Μαρκ Ρούτε. Πίσω από την ύφεση το α’ εξάμηνο του 2023 βρίσκονται οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η μειωμένη ζήτηση από τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους και οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

“Η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα χρειάζονται τώρα, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην διαταράξουμε την οικονομία και επίσης να αυξήσουμε τους φόρους”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μίκυ Αντριάνσενς στο ολλανδικό πρακτορείο ANP.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,7%. Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Related posts

Απέτυχε η “ρεβάνς” των συνδικάτων κατά Μακρόν

banks

Αρμενία: Δύο Ινδοί τραυματίστηκαν από αζέρικα πυρά στα σύνορα με τον θύλακα του Ναχτσιβάν

banks

Μέση Ανατολή: Η Γερμανία αναπτύσσει προληπτικά 1.000 στρατιώτες

banks

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα ικανοποιήσει απαραίτητα τις προσδοκίες της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

banks

Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 296 νεκροί και 153 τραυματίες – Zημιές σε ιστορικά κτίρια στο Μαρακές

banks

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο υπ. Εξωτερικών Ελί Κοέν υποδέχεται στην Ιερουσαλήμ τον νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζακ Λιού

banks