21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα επιτόκια

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα επιτόκια

Σημαντικές απώλειες σημειώνουν σήμερα (5/9) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι νέες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

 

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,56% στις 455,40 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX διολισθαίνει 0,66% στις 15.727,05 μονάδες, στη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,83% στις 7.389,90 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 καταγράφει «βουτιά» 1,02% στις 7.205,21 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,54% στις 9.365,26 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 0,58% στις 28.482,00 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η φαρμακοβιομηχανία με έδρα τη Δανία Novo Nordisk ολοκλήρωσε τις χτεσινές συναλλαγές ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, ξεπερνώντας γίγαντες όπως ο οίκος ειδών πολυτελείας LVMH, μετά την ώθηση που έλαβε από το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy που λάνσαρε στη Βρετανία, ενώ συνεχίζει ακόμα υψηλότερα σήμερα με νέα άνοδο 0,6%.

Η Novo Nordisk έκλεισε χθες με την κεφαλαιοποίησή της στα 427,32 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων των μη εισηγμένων μετοχών, ξεπερνώντας τα 417,86 δισ. της LVMH, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, τα στοιχεία για το γερμανικό εμπόριο έδειξαν μηνιαία πτώση των εξαγωγών κατά 0,9% τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% στις εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, που δείχνει το τελευταίο διάστημα να επιβραδύνει σε πολλά επίπεδα. 

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται ξανά στις κεντρικές τράπεζες, και πιο συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14/9.

Εξάλλου, σε χθεσινή ομιλία της στο Λονδίνο, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι «έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης σε διάστημα 12 μηνών — σε επίπεδο ρεκόρ εντός χρόνου ρεκόρ. Και θα επιτύχουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%».

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • δείκτες
  • Πτώση
  • απώλειες

    Related posts

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές- Νέο υψηλό για τον χρυσό

    banks

    Ήπια πτώση στο άνοιγμα των ευρωαγορών, επιφυλακτικοί οι επενδυτές

    banks

    Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα-Ομόλογα και μάκρο στο επίκεντρο

    banks

    Κέρδη στη Wall Street- Όλα τα βλέμματα στη Fed

    banks

    Νευρικότητα στις ευρωαγορές: Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στις τράπεζες

    banks

    Μικτό άνοιγμα στις Ευρωαγορές με το «βλέμμα» στην οικονομία

    banks