23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» περιμένοντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

«Σκαρφαλώνει» περιμένοντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Ανοδικά άνω του 1% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (28/11), καθώς η πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να επεκτείνει ή να εμβαθύνει τις περικοπές της προσφοράς επιδεινώθηκε από την πτώση της παραγωγής πετρελαίου στο Καζακστάν λόγω καταιγίδας, οδηγώντας το μπρεντ πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να πραγματοποιήσει διαδικτυακή υπουργική συνάντηση την Πέμπτη για να συζητήσει τους στόχους παραγωγής για το 2024.

«Εκτός οποιασδήποτε αρνητικής έκπληξης, η πρόσφατη πτώση των τιμών πιθανότατα θα θεωρηθεί ως αγοραστική ευκαιρία, ειδικά εάν συμφωνηθούν περαιτέρω περικοπές», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, αναφερόμενος στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+.

Η αγορά… κατρακύλησε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε την αρχική ημερομηνία της συνάντησής του για να ρυθμίσει τις διαφορές στους στόχους παραγωγής για τους Αφρικανούς παραγωγούς.

Έκτοτε, ο όμιλος κινήθηκε προς έναν συμβιβασμό, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ την Παρασκευή, βοηθώντας πιθανώς τον de facto ηγέτη του ομίλου, τη Σαουδική Αραβία, να βρει συναίνεση για την ανάγκη εμβάθυνσης των περικοπών παραγωγής.

Το πετρέλαιο βρίσκει επίσης υποστήριξη από το αδύναμο δολάριο, την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και την πτώση της παραγωγής στο Καζακστάν.

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου του Καζακστάν μείωσαν τη συνδυασμένη ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 56%.

Τέσσερις αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν ότι ο τελευταίος γύρος εβδομαδιαίων εκθέσεων για την προμήθεια των ΗΠΑ θα δείξει ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Η πρώτη από τις δύο εκθέσεις αυτής της εβδομάδας αναμένεται εντός της ημέρας από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,07% στα 75,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,05% στα 80,71 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,601% στα 42,400 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,17% στα 2.015,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,08% στα 24,707 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,10% στα 3,8042 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0961 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,01% στο 1,2624 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8681 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

OPEC: Υποβάθμιση πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021

banks

Ελεγχόμενες απώλειες για το πετρέλαιο- «Άλμα» για το bitcoin

banks

Ανακάμπτει εν μέσω περικοπών το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο- «Κατρακυλά» λόγω… mega deal Γερμανίας-Νορβηγίας το φυσικό αέριο

banks

Η Μόσχα μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως

banks

Οι προοπτικές αυξημένης ζήτησης ωθούν το πετρέλαιο

banks