22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 3% ελέω Μέσης Ανατολής το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 3% ελέω Μέσης Ανατολής το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Την… ανηφόρα τραβούν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (9/1), καταγράφοντας άνοδο κοντά στο 3%, επιστρέφοντας στα κέρδη μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ένταση στη Μέση Ανατολή, αν και οι ανησυχίες για τη ζήτηση και η αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ τις αντισταθμίζουν.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η συνεχιζόμενη διακοπή του εφοδιασμού στη Λιβύη προσφέρουν στήριξη στις τιμές την Τρίτη, δήλωσαν αναλυτές.

«Από την πλευρά της προσφοράς, υπάρχουν ορισμένοι ανοδικοί παράγοντες από το κλείσιμο του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου της Λιβύης, το οποίο έχει επηρεάσει περίπου 0,3 εκατομμύρια βαρέλια παραγωγής πετρελαίου ημερησίως», δήλωσε ο Σούβρο Σαρκάρ, επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank.

Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα. Η γερμανική Hapag-Lloyd θα συνεχίσει να εκτρέπει πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μετά τις θαλάσσιες επιθέσεις των μαχητών Χούθι της Υεμένης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ο αγώνας του εναντίον της Χαμάς θα συνεχιστεί και το 2024, ανησυχώντας τις αγορές ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή κρίση που θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους Ισραηλινούς ηγέτες ότι υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να κερδίσουν την αποδοχή από τους Άραβες γείτονές τους, εάν δημιουργήσουν μια πορεία προς ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό ανακάμπτουν από τις απώλειες 3% και 4% αντίστοιχα που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, μετά τις απότομες περικοπές από τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία, στις επίσημες τιμές πώλησής της (OSP).

«Το ερώτημα είναι εάν η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση των OSPs σε χαμηλό 27 μηνών αποτελεί επίσης ένδειξη πιθανής αύξησης της προσφοράς πετρελαίου που συνεπάγεται σοβαρή διχόνοια εντός του ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Από την πλευρά της ζήτησης, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, σημειώνοντας έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7%, αν και αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο 0,2%.

Στις ΗΠΑ, η κυβερνήτης της Federal Reserve, Μισέλ Μπάουμαν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι βλέπει τώρα τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ως «αρκετά περιοριστική» και σηματοδότησε την προθυμία της να υποστηρίξει ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός.

Τα στοιχεία για τον ΔΤΚ την Πέμπτη θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες ενδείξεις σχετικά με την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ η αγορά αναμένει επίσης τα στοιχεία αποθεμάτων των ΗΠΑ από τον βιομηχανικό όμιλο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 2,39% στα 72,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,33% στα 77,88 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή πτώση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,412% στα 31,450 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,38% στα 2.041,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,09% στα 23,332 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,29% στα 3,7992 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0939 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,18% στο 1,2725 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8598 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Σε υψηλό 9 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

banks

Ζήτηση πετρελαίου: Το τρίτο «κύμα» της πανδημίας επιβραδύνει την ανάκαμψη

banks

Πετρέλαιο: Προσωρινή η επιρροή των γεωπολιτικών εντάσεων

banks

Πτώση άνω του 2% το πετρέλαιο λόγω πιέσεων στη ζήτηση

banks

Αύξηση των τιμών πετρελαίου ενόψει συνάντησης του ΟΠΕΚ+

banks

Αμετάβλητη η πολιτική του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή πετρελαίου

banks