21.7 C
Athens
May 6, 2024
Image default
MARKETS

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία του PMI

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία του PMI

Με κέρδη «έκλεισαν» στη συνεδρίαση της Τετάρτης (23/8) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται τόσο στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων όσο και στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε αύξηση 0,39% στις 453,45 μονάδες.

Ακόμα, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,15% στις 15.728,41μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε οριακή άνοδο 0,08% στις 7.246,62 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,72% στις 7.322,98 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 024% στις 28.233,80 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.315,60 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,02%.

Στα μάκρο της ημέρας, συρρίκνωση σημείωσαν τα στοιχεία της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, με τον PMI υπηρεσιών και μεταποίησης να υποχωρεί στις 47 μονάδες. Ειδικά στη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα διολίσθησε στις 44,7 μονάδες, μια σημαντική πτώση σε σχέση με τις 48,5 μονάδες του Ιουλίου και τις 48,3 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Στο μεταξύ, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ τα ομόλογα σημείωσαν ράλι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia με έδρα την Καλιφόρνια, αφού οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτοξευθεί σχεδόν κατά 200% φέτος λόγω της φασαρίας γύρω από τις χρήσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν ράλι αυτήν την εβδομάδα, καταγράφοντας άνοδο 2% την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τη νέα προσφορά της Microsoft προς τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για τον γίγαντα τυχερών παιχνιδιών Activision Blizzard. 

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, συνεχίζονται οι εικασίες σχετικά με το εάν ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, θα δώσει έναν μη δεσμευτικό τόνο στην ομιλία του στο Jackson Hole την Παρασκευή.  Πάντως, ο πρόεδρος της Ρίτσμοντ Fed, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν νέες ενδείξεις για ένα «σενάριο επανεπιτάχυνσης» για την οικονομία των ΗΠΑ – με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλό και την οικονομία να ενισχύεται – που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • δείκτες
  • PMI
  • Ευρωζώνη

    Related posts

    Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Καταλύτης τα μάκρο

    banks

    Wall Street: Απώλειες μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό

    banks

    Κέρδη με… ώθηση από τη Wall Street στις ασιατικές αγορές

    banks

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Το βάρος στα επιτόκια

    banks

    Στάση αναμονής στις ασιατικές αγορές- «Κλειδί» ο πληθωρισμός

    banks

    Ένα «βήμα» μακριά από το ιστορικό υψηλό του ο S&P 500

    banks