23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί το πετρέλαιο καθώς οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μειώνονται

Υποχωρεί το πετρέλαιο καθώς οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μειώνονται

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τις διαταραχές της ναυτιλίας κατά μήκος της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας μειώνονται, παρά το γεγονός πως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να φουντώνουν.

Τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του αργού τύπου Brent, μειώθηκαν κατά 90 σεντς ή περίπου 1,1%, στα 78,75 δολάρια το βαρέλι, με υποτονικές συναλλαγές ενόψει της επικείμενης λήξης τους, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο Μαρτίου μειώθηκε κατά 69 σεντς ή 0,9%, στα 78,85 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI διαπραγματεύονταν 80 σεντς ή περίπου 1,1% χαμηλότερα στα 73,31 δολάρια το βαρέλι. 

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει σχεδόν 2% την Τετάρτη, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η δανέζικη Maersk, από εδώ και στο εξής, θα δρομολογεί σχεδόν όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πλέουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ενώ θα εκτρέπει ελάχιστα γύρω από την Αφρική, σύμφωνα με ανάλυση του προγράμματος του ομίλου από το Reuters.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών των εμπορευματοκιβωτίων Maersk και Hapag-Lloyd, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας και τη διώρυγα του Σουέζ νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η ομάδα Χούτι της Υεμένης άρχισε να βάζει στο στόχαστρο πλοία, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο συνασπισμός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε με σκοπό την καταστολή των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδώσει με συντονισμένη δράση, όπως αναμενόταν. Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του ναυτικού task force, πολλοί σύμμαχοι αρνούνται να συνδεθούν με αυτό, αντανακλώντας εν μέρει τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα και την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, κλιμάκωσε  απότομα τη χερσαία επίθεση στη Γάζα, με τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου, Herzi Halevi, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί «για πολλούς μήνες».

Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα καυσίμων αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, με καθυστέρηση μιας ημέρας, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, που προηγήθηκε.

Τα στοιχεία του βιομηχανικού ομίλου American Petroleum Institute, την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,84 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Δεκεμβρίου, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις επτά αναλυτών που προέβλεπαν πτώση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η αυξανόμενη προοπτική μείωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 2024 είναι θετική για τη ζήτηση του πετρελαίου.

«Η αγορά είναι πιθανό να δει ξανά άνοδο … ίσως στις αρχές του νέου έτους, επίσης λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων που οφείλονται στη νομισματική χαλάρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην υψηλότερη ζήτηση κηροζίνης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #brent #WTI #υποχώρηση #Πτώση

Related posts

Συνεχίζεται ο «ανήφορος» για τις τιμές πετρελαίου

banks

Σταθεροποιείται με το βλέμμα στο μεσανατολικό το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

banks

Συνεχίζεται η βύθιση της τουρκικής λίρας-Ανοδικά το πετρέλαιο

banks

Σε επίπεδα ρεκόρ το απόθεμα φυσικού αερίου της Ευρώπης

banks

Επιστρέφει σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο

banks

Πετρέλαιο: Αύξηση τιμών μετά την απότομη πτώση στα αποθέματα αργού

banks