24 C
Athens
May 13, 2024
Image default
ECONOMY

Στην τελική ευθεία το «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Την τελική έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του αρμόδιου υφυπουργού Μάξιμου Σενετάκη «αναμένει» το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για να βγει στον αέρα.

Το πρόγραμμα τελεί υπό καθεστώς προδημοσίευσης και είναι έτοιμο να προκηρυχθεί, ωστόσο η προεκλογική περίοδος και η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Ανάπτυξης οδήγησαν πιο πίσω την έναρξη υποβολής αιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξή του ενδεχομένως να γίνει και εντός των επομένων ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, η εκκίνηση του εν λόγω προγράμματος θα γίνει με την Παρέμβαση Ι «Έρευνα και Ανάπτυξη από τις Επιχειρήσεις» και την Παρέμβαση ΙΙΙ «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων». Οι άλλες δύο παρεμβάσεις του προγράμματος, και συγκεκριμένα η Παρέμβαση ΙΙ «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» και η Παρέμβαση IV «Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις», θα προκηρυχθούν σε δεύτερη φάση, πιθανόν έως το τέλος του έτους.

Οι στόχοι

Στόχος της δράσης, η οποία απευθύνεται σε επιχειρήσεις, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και ερευνητικούς οργανισμούς, είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Δηλαδή, το «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» αποσκοπεί πρωτίστως στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, καλύπτοντας το μέγιστο δυνατό φάσμα των δυνητικών δικαιούχων με παρεμβάσεις όπως:

  • Παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, με έμφαση στις ΜμΕ.
  • Οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση.
  • Ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας.
  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού.
  • Απασχόληση επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (brain gain).
  • Σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον παραγωγικό τομέα.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο του προγράμματος μπορούν να υποβάλλονται είτε από μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε από ομάδες επιχειρήσεων, είτε από συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Aφορούν τέσσερις εξειδικευμένους τομείς – άξονες, οι οποίοι είναι οι εξής:

I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις.

II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς.

III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων.

IV. Σφραγίδα Αριστείας για επιχειρήσεις.

Οι δικαιούχοι

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι α) Επιχειρήσεις και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις» και β) Ερευνητικοί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί». Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι επιχει- ρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί νόμιμα και να λειτουργούν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε ως νομικά πρόσωπα (π.χ. Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, ΚοινΣΕπ) είτε ως ατομικές επιχειρήσεις. Εξαιρούνται οι προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την Ε.Ε.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλόμενων προτάσεων έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 36 μήνες. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει μέσω του ΟΠΣΚΕ. [SID: 20927001] Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται από το ΥΠΑΝ η προκήρυξη της δράσης, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ Την τελική έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του αρμόδιου υφυπουργού Μάξιμου Σενετάκη «αναμένει» το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για να βγει στον αέρα. Μεταξύ άλλων, η δράση στοχεύει στην παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, με έμφαση στις ΜμΕ. Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματι- κότητα. το ανώτατο ύψος ανά αίτηση για τις συμπράξεις 2 εκατ. € Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς 800 χιλ. € ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση για την παρέμβαση «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις».

Μέγιστο ύψος ανά αίτηση

Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021- 2027» είναι (ενδεικτικά):

I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις: 800.000 ευρώ.

II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς: 2.000.000 ευρώ.

III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων: 2.000.000 ευρώ.

IV. Σφραγίδα Αριστείας για επιχειρήσεις: στο όριο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από το «Horizon Europe».

Related posts

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Παρατάσεις σε προθεσμίες του προγράμματος

banks

Κ. Σκρέκας: 60,6 εκατ. ευρώ σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη

banks

ΥΠΑΑΤ: Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

banks

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Σε ποια τρόφιμα μειώθηκε η κατανάλωση – Τι αφορούν οι περισσότερες δαπάνες των νοικοκυριών

banks

ΣΕΛΠΕ: 1 στους 2 καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο

banks