16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται λόγω αποθεμάτων το πετρέλαιο- «Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Σταθεροποιείται λόγω αποθεμάτων το πετρέλαιο- «Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές την Πέμπτη (21/12), με το μπρεντ να διαπραγματεύεται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα υψηλότερα αποθέματα και η παραγωγή ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκίασαν τις ανησυχίες για τις διαταραχές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 15 Δεκεμβρίου σε 443,7 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 2,3 εκατομμύρια βαρελιών.

Η EIA ανέφερε ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε στην ποσότητα- ρεκόρ  των 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 13,2 εκατομμυρίων bpd.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έκλεισαν υψηλότερα την Τετάρτη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για διαταραχές στο εμπόριο, καθώς οι μεγάλοι θαλάσσιοι μεταφορείς επέλεξαν να απομακρυνθούν από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας, με τα μεγαλύτερα ταξίδια να αυξάνουν το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης.

Για τη ναυτιλία, περίπου το 12% της παγκόσμιας κίνησης διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον εφοδιασμό πετρελαίου ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, είπαν οι αναλυτές, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής εξάγεται μέσω των Στενών του Ορμούζ.

«Πιστεύουμε ότι οι διακοπές είναι απίθανο να έχουν συνεχείς επιπτώσεις στην ενέργεια καθώς η ανακατεύθυνση των πλοίων παρεμποδίζει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και όχι την ογκομετρική παραγωγή», δήλωσε ο αναλυτής της MUFG Εχσάν Κομάν.

Πρόσθεσε ότι το πρόσθετο κόστος που προέκυψε ως αποτέλεσμα μακρύτερων ταξιδιών γύρω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής «κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, όπως η Fed σηματοδότησε ότι ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια το 2024».

Εν τω μεταξύ, ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός που επιβάλλει πλαφόν τιμής στο θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε αλλαγές στο καθεστώς συμμόρφωσής του την Τετάρτη, οι οποίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, θα καταστήσουν δυσκολότερο για τους Ρώσους εξαγωγείς να το παρακάμψουν.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,53% στα 73,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,53% στα 79,28 δολάρια το βαρέλι.

«Πετάει» το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς «σκαρφαλώνουν» 7,246% στα 35,950 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,04% στα 2.047,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,51% στα 24,508 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,38% στα 3,8912 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,41% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0983 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,22% στο 1,2664 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8672 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

Υποχωρεί, αλλά παραμένει κοντά σε υψηλό 3 εβδομάδων το πετρέλαιο

banks

Ισορροπεί παρά τις ανησυχίες το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Υποχωρεί άνω του 1% υπό τον φόβο ύφεσης το πετρέλαιο

banks

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Ενισχύεται σημαντικά μετά τη «βουτιά» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks