18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Τέλος χρόνου για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας

Τους «λογαριασμούς» τους με την εφορία καλούνται να «κλείσουν» χιλιάδες φορολογούμενοι έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων που πρέπει να πληρωθούν, εάν δεν έχει γίνει έως τώρα. Το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει φορολογούμενοι οπότε και θα πρέπει να καταβληθεί η δόση που έχει προσδιοριστεί.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθούν :

·         η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, φυσικών και νομικών προσώπων & ΕΝΦΙΑ 2023

·         τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 ή ο ιδιοκτήτης του οχήματος να προχωρήσει σε ψηφιακή κατάθεση πινακίδων, μετά και την παράταση που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο τέλος του 2023.
Όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στο ύψος των προστίμων σε όσους δεν τα καταβάλλουν εμπρόθεσμα. Οι αλλαγές σχεδιάζεται να ανακοινωθούν εντός του έτους προκειμένου να ισχύσουν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025. Για φέτος το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας είναι ίσο με την αξία των τελών.

 Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Μέχρι την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι υπόχρεοι, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει για τους λοιπούς δικαιούχους, τα ποσοστά εισοδήματος και άλλα απαραίτητα στοιχεία.

Όσοι φορολογούμενοι δεν φροντίσουν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 στο Μητρώο της ΑΑΔΕ κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

Ήδη από την 1η Ιανουαρίου τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί καθώς με βάση το νέο καθεστώς επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Παράλληλα, για τις πλατφόρμες που δεν θα υποβάλουν πληροφορίες ή θα υποβάλουν ανακριβείς – ελλιπείς πληροφορίες ή δεν συνεργάζονται με τη Φορολογική Διοίκηση, τα πρόστιμα φθάνουν έως 500.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς από τον Μάρτιο η ΑΑΔΕ ετοιμάζει νέο γύρο διασταυρώσεων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που θα λάβει για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές που θα αποστείλουν έως τις 26 Φεβρουαρίου οι πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO.

Μέσω των διασταυρώσεων η ΑΑΔΕ θα μπορέσει να αποκαλύψει  περιπτώσεις φορολογούμενων που αποκρύπτουν από την εφορία το πραγματικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τυχόν περιπτώσεις που δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ), ή δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και τη διάρκεια εκμίσθωσης.

Related posts

Ρύθμιση οφειλών: Νέο παράθυρο ένταξης στις 72 – 120 δόσεις

banks

Αυξημένη ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις στο γ’ τρίμηνο

banks

Ηλεκτρονικά όπλα κατά της φοροδιαφυγής

banks

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σε χρόνο ρεκόρ οι βεβαιώσεις ΤΑΠ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας

banks

Εθνική σύνταξη στα 426 ευρώ – Ποιες άλλες παροχές επηρεάζονται

banks

Γιατί… σπανίζουν οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

banks