17 C
Athens
May 10, 2024
Image default
ECONOMY

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα βάζει πλώρη για 6,9 δισ. ευρώ το 2024

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Δύο αιτήματα με στόχο την εκταμίευση συνολικού ποσού 6,9 διΣ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο από το σκέλος των επιχορηγήσεων όσο και από το σκέλος των δανείων σχεδιάζει να καταθέσει η Αθήνα εντός του έτους.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έως τον Απρίλιο η Ελλάδα θα καταθέσει το 4ο αίτημα στην Κομισιόν για την εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ που αφορά σε επιχορηγήσεις και 1 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Τα ορόσημα

Για να προχωρήσει η διαδικασία ειδικά στο σκέλος των επιχορηγήσεων η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει 20 ορόσημα. Από αυτά, σύμφωνα με τον διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστη Καβαλάκη, ήδη τα 12 έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν ακόμα 8 τα οποία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Με ιδιαίτερα αυξημένη «ταχύτητα» προχωρούν τα δάνεια.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η συμβασιοποίηση δανείων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και απομένουν μόλις 100 εκατ. ευρώ. «Η υποβολή των αιτημάτων είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου. Υπάρχει συντονισμός με τα υπουργεία για να ολοκληρωθούν τα ορόσημα. Εμάς στόχος μας είναι να υποβάλλουμε αίτημα τον Απρίλιο. Πιστεύουμε πως θα έχουμε εκπληρώσει όλα τα ορόσημα αλλά έχουμε τη δυνατότητα να καθυστερήσουμε λίγο, ή να υποβάλλουμε τροποποιημένο αίτημα ανάλογα με τα ορόσημα που εκκρεμούν» διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Τον Σεπτέμβριο το αίτημα για 3,6 δισ. ευρώ

Όσον αφορά το πέμπτο αίτημα, σχεδιάζεται να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο και θα αφορά την εκταμίευση συνολικού ποσού 3,6 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορά το σκέλος των δανείων και ακόμα 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλη του προηγούμενου έτους εγκρίθηκε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας το οποίο εκτός από αλλαγές σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, ενσωματώθηκε και το RepowerEU. Παράλληλα στις 28 Δεκεμβρίου 2023, εκταμιεύθηκε δόση ύψους 3,64 δισ. ευρώ, 1,69 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 1,95 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων. Για να λάβει η χώρα μας τα 1,69 δις. ευρώ ολοκλήρωσε επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχους που αφορούσαν μεταξύ άλλων στην συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους, το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων,  η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, κ.α.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στις επιχορηγήσεις  έως τις 8 Ιανουαρίου τα αιτήματα αφορούσαν στο 99% του προγράμματος με τις πληρωμές να ανέρχονται σε 5,24 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια μέσω τραπεζών

Ταχύτερα από τον αρχικό προγραμματισμό προχωρούν τα δάνεια τα οποία χορηγούνται μέσω τραπεζών. Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου είχαν συμβασιοποιηθεί 269 δάνεια εκ των οποίων τα 128 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό τους ύψος ανέρχεται σε 10,26 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που χρηματοδοτούν ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία. Τα αιτήματα αυτά αφορούν επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, της δρομολόγησης έργων που συνδέονται με ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης οικιστικών κτιρίων, της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της χρήσης υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προβεί στην αναπροσαρμογή των ποσών με βάση την  αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η οποία περιλάμβανε την μείωση του ποσού επιδοτήσεων λόγω αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σε 17,4 δισ. ευρώ και το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ μέσω του REpowerEU.

Μέσω του REpowerEU η Ελλάδα θα λάβει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις ύψους 795 εκατ. ευρώ. Μέρος των πρόσθετων δανείων θα χρησιμοποιηθούν για ψηφιακές επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, ψηφιοποίηση ΜΜΕ και μεγάλων επιχειρήσεων, ανάπτυξη και ανάπτυξη τεχνολογιών κυβερνοασφάλειας, προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και άλλων τύπων υποδομών, υπό το πρίσμα της δέσμευσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να επενδύσουν τουλάχιστον το 20,8% των κεφαλαίων σε τέτοιες παρεμβάσεις.

Related posts

Fitch: Αναβάθμισε το αξιόχρεο Εurobank, Εθνικής και Alpha Bank

banks

Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: «Όχι σε νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπαν μετά από τρεις ώρες συνομιλιών

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Παράταση στις επιστρεπτέες, διόρθωση αδικιών

banks

Να στηριχτούν ουσιαστικά οι μικρές επιχειρήσεις ζητά τo Β.Ε.Α.

banks

Γιατί καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, την ώρα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές υποχωρούν

banks

ΕΝΦΙΑ 2019: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων φέτος -Οι 6 κατηγορίες ιδιοκτητών

banks