21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
POLITICS

Τα κενά που καλύπτουν οι επιλογές Κασσελάκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Κενά που προέκυψαν από τις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έρχονται να καλύψουν οι 4+1 επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, που ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση στον Ταύρο, έλειψαν τα λαμπερά ονόματα -εξάλλου αρκετοί υποψήφιοι «γνωστοί» στην κοινωνία εκλέχθηκαν μέσω των προκριματικών- και προτιμήθηκαν τέσσερις επιστήμονες (Δέσποινα Σινού, Βιολέτα Κόρδατζη, Βασιλείος Παπαλαζάρου, Λυδία Βενέρη) και μια αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, η Μέλπω Λεκατσά.

Η επιλογή της τελευταίας αποτελεί μια σύνδεση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τις ριζές των αγώνων και της πάλης του ελληνικού λαού κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών. Στα γεγονότα του 1973 ήταν 20 χρονών και φοιτούσε στη φαρμακευτική σχολή. Έζησε από κοντά τα γεγονότα της Νομικής, μπήκε στην παρανομία συμμετείχε στο Πολυτεχνείο όντας υπεύθυνη για το φαρμακείο που είχε στηθεί, περιποιήθηκε τους τραυματίες φίλους της και μετά μπήκε και πάλι στην παρανομία, όπου και αργότερα φυλακίστηκε.

Εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον κρίκο μεταξύ των ψηφοφόρων εκείνης της γενιάς που μέχρι πρότινος δεν εκπροσωπούνταν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάτι που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές μάχες. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει η Μέλπω Λεκατσά υποψήφια, ενώ, άξιο αναφοράς είναι ότι πλέον είναι συνταξιούχος, που, εξίσου έλειψαν από το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προέκυψε από τη διαδικασία της περασμένης Κυριακής.

Οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι

Η Δέσποινα Σινού και ο Βασιλείος Παπαλαζάρου δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και στο μυαλό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρισκόντουσαν επιλογές από τους απόδημους ώστε να στηριχθούν περαιτέρω περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, πέραν των όσων ήδη είχαν εκλεχθεί.

Η Δέσποινα Σινού εργάζεται στη Γαλλία ως επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ενώ υπήρξε μέλος της ομάδας συμβούλων του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και είναι μέλος της γραμματείας του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Βασίλειος Παπαλαζάρου δραστηριοποιείται στο Λονδίνο και είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Francis Crick Institute. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου, στη Βιοϊατρική Μηχανική, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ενώ μετέχει στο Think Tank τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η Βιολέτα Κόρδατζη και η Λυδία Βενέρη έχουν ως έδρα την Αθήνα. Η πρώτη είναι Μηχανικός με εξειδίκευση στον τομέα της αυτοκίνησης, ενώ αντίστοιχα συμμετέχει στο στο Think Tank τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η Λυδία Βενέρη είναι δικηγόρος και υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, ενώ τμήμα της έρευνας της πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η επιλογή των τεσσάρων αυτών υποψηφίων από τον Στέφανο Κασσελάκη εκτιμάται ότι εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με στελέχη διακεκριμένα στους κλάδους τους, που, μπορούν, να απαντήσουν στο συνολικότερο αφήγημα της κυβέρνησης περί «αριστείας,» άλλωστε ανάλογη αναφορά έκανε κατά την ομιλία του ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή εκδήλωση

Τι είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τις επιλογές του

Κατά την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στις πέντε δικές του επιλογές, τονίζοντας ότι πρόσθεσε την τελική πινελιά. «Έρχομαι κι εγώ να προσθέσω την τελική πινελιά, πέντε ανθρώπους που η προσωπική τους διαδρομή θα καθιστούσε ίσως δύσκολη τη συμμετοχή τους σε μία εκλογική διαδικασία. Αλλά που έρχονται να στοιχηθούν μαζί μας και να ενωθούν με τις δικές σας επιλογές σε ένα ψηφοδέλτιο για το οποίο έχουμε κάθε λόγο να καμαρώνουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ και των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι της προοδευτικής αριστείας, απέναντι στο ψηφοδέλτιο που χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά –ακροδεξιά Γιώργο Αυτιά– με χουντικά συνθήματα και χρυσαυγίτικες προσεγγίσεις».

Η έμμεση αναφορά στην αποπομπή Παπανώτα

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε -χωρίς να τον κατονομάσει- στην αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα, τα δικαιώματα κάθε πολίτη, θα υπάρχει μηδενική ανοχή. Και το είδατε ήδη», επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του.

Δείτε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τα βιογραφικά τους πατώντας εδώ.

Related posts

Δημήτρης Καιρίδης: «Θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό»

banks

Πάει στα μπλόκα των αγροτών ο Δημήτρης Κουτσούμπας

banks1

«Ο λόγος είναι η τουρκική επεκτατική πολιτική» – Επιμένει ο Σαμαράς λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν

banks1

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ελπιδοφόρος στην συνάντησή τους – «Προέχει η ενότητα του Ελληνισμού»

banks

Γεραπετρίτης: Υψίστης σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων – Το μήνυμα στην Αλβανία

banks1

Γεραπετρίτης στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας: Η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό σας

banks