19.5 C
Athens
May 10, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στις… λειψές ασιατικές αγορές, παρά τα ενθαρρυντικά μάκρο

Απώλειες στις… λειψές ασιατικές αγορές, παρά τα ενθαρρυντικά μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα… λειψά λόγω αργιών χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (2/10), παρά τα ενθαρρυντικά μάκρο από την Κίνα.

Οι αγορές της Κίνας είναι κλειστές λόγω της εβδομαδιαίας αργίας της Χρυσής Εβδομάδας. Κλειστές είναι επίσης οι αγορές της Νότιας Κορέας και του Χονγκ Κονγκ λόγω διακοπών.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ανάπτυξη για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Ο PMI της Κίνας ανέβηκε στο 50,2 τον Σεπτέμβριο από 49,7, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του Reuters για 50,0.

Ο μη μεταποιητικός PMI της Κίνας ανήλθε επίσης στο 51,7 από την προηγούμενη μέτρηση στο 51.

Ομοίως, μια έρευνα του ιδιωτικού τομέα έδειξε ανάπτυξη της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας, αν και με αργό ρυθμό.

Ο μεταποιητικός PMI της Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 50,6 τον Σεπτέμβριο από 51,0, έδειξε η έρευνα την Κυριακή, παρά τις προβλέψεις για 51,2.

«Οι συνθήκες παραγωγής σε ολόκληρη την Κίνα βελτιώθηκαν ελαφρώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο», ανέφερε το δελτίο Τύπου.

«Ωστόσο, η εμπιστοσύνη σχετικά με το επόμενο έτος παρέμεινε σχετικά χαμηλή, γεγονός που με τη σειρά του συνέβαλε στη μείωση της απασχόλησης στα κινεζικά εργοστάσια παραγωγής», προστίθεται στην έκθεση.

Η οικονομία της Κίνας αγωνίζεται, αλλά δεν καταρρέει, δήλωσε ο Andy Rothman, στρατηγικός επενδυτής στην Matthews Asia, στο CoinDesk. «Ενώ η κινεζική οικονομία είναι αδύναμη, σίγουρα δεν βρίσκεται σε κρίση ή κατάρρευση», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να δει πολλά σημάδια ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος των καταναλωτών και των υπηρεσιών της Κίνας τα πάει καλά.

«Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση. Αυτό το κομμάτι ανθεί», είπε.

Σε άλλα μάκρο, το συναίσθημα των μεγάλων κατασκευαστών της Ιαπωνίας βελτιώθηκε σε βαθμολογία 9 το τρίτο τρίμηνο, από 5 τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο αριθμός ξεπερνά τις προβλέψεις του Reuters για μέτρηση 6.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επιδιώκουν να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 13,6% για το τρέχον οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2024.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας αξιολόγησαν μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν τερματιστεί η υπερβολικά χαλαρή πολιτική της κεντρικής τράπεζας κατά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

«Η βιώσιμη και σταθερή επίτευξη του στόχου για τη σταθερότητα των τιμών, συνοδευόμενη από αυξήσεις μισθών, δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, και ως εκ τούτου η Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει υπομονετικά τη νομισματική χαλάρωση υπό τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων», αναφέρεται στην περίληψη των απόψεων της BOJ.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου τόνισε πώς το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο του 2024 θα σηματοδοτήσει μια «σημαντική περίοδο» για να καθοριστεί εάν θα επιτευχθεί ο στόχος σταθερότητας των τιμών.

«Ακόμη και αν η Τράπεζα τερμάτιζε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης εάν τα πραγματικά επιτόκια παραμείνουν αρνητικά. Είναι σημαντικό για την Τράπεζα να κινηθεί προσεκτικά επικοινωνιακά σχετικά με αυτό», φέρεται να είπε άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τη στάση της και άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα, λόγω των «εξαιρετικά υψηλών αβεβαιοτήτων» για τις προοπτικές ανάπτυξης σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,21%, κλείνοντας στις 31.793,50 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7033,20 μονάδες, χάνοντας 0,22%.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία
  • Κίνα
  • Nikkei

    Related posts

    «Βουτιά» στις ευρωαγορές υπό τον φόβο των κεντρικών τραπεζών

    banks

    Wall Street: «Μάχη» για τα ρεκόρ λίγο πριν το finish του 2023

    banks

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    banks

    Η Microsoft η εισηγμένη με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση-Ξεπέρασε την Apple

    banks

    Ασιατικές αγορές: Κέρδη σε Ιαπωνία, Αυστραλία- Κλειστές οι υπόλοιπες

    banks

    Τραπεζικό rebound στη Wall Street με βασικό αρωγό την Tesla

    banks