18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Τι δήλωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί για την κοινή συμφωνία με τους συμβολαιογράφους

Κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του υφυπουργού, Γιάννη Μπούγα, και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με την συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογράφων επήλθε συμφωνία για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων.

Αναλυτικότερα, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος έπειτα από διαβουλεύσεις, ενόψει της ενεργοποίησης της μεταρρύθμισης του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, ήρθαν σε κοινή συμφωνία.

Για το θέμα της σημερινής συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα έκτακτη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα επικυρωθεί ή όχι.

Γιώργος Φλωρίδης

Το καθεστώς σύνταξης των συμβολαιογραφικών εγγράφων παραμένει στους συμβολαιογράφους. Στη δική τους ευθύνη είναι η υποχρέωσή τους να υποβάλουν ψηφιακό αντίγραφο του συμβολαίου μαζί με περίληψη στο Κτηματολογικό Γραφείο.

«H κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες να περιοριστεί ο χρόνος για τη συλλογή των εγγράφων που απαιτούνται για να καταρτιστεί ένα συμβόλαιο»

Ο σκοπός των κυβερνητικών προσπαθειών είναι η καταχώρηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων, των ψηφιακών πλέον, να ολοκληρώνονται σε μία μέρα.

Προφανώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες έτσι ώστε να περιοριστεί και ο χρόνος για την συλλογή των εγγράφων που απαιτούνται για να καταρτιστεί ένα συμβόλαιο, έτσι ώστε οι πολίτες να διευκολύνονται ακόμη περισσότερο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες τεχνολογικές εξελίξεις και αυτές θα βοηθήσουν στη συνέχεια τα πράγματα να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα. Αλλά οι βασικοί συντελεστές για τις εξελίξεις αυτές θα παραμείνουν οι συμβολαιογράφοι.

Το κράτος θα παρέχει όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες έτσι ώστε τα πράγματα να γίνονται ταχύτερα και ασφαλέστερα.

Γιάννης Μπούγας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρακολουθούσε και συνεργαζόταν με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσωπικά με τον υφυπουργό συνεργαστήκαμε πολλές φορές έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πως οι προωθούμενες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίσεις δεν θίγουν επουδενί τη δημοσιότητα, την ασφάλεια των συναλλαγών τις οποίες καταρτίζουν οι συμβολαιογράφοι και ότι οι συμβολαιογράφοι θα εξακολουθήσουν να έχουν τον αποκλειστικό ρόλο στην αποτύπωση της βούλησης των συμβαλλομένων.

Αυτό σήμερα συμφωνήθηκε, ήρθησαν οι αμφιβολίες και οι αμφισβητήσεις που ενδεχομένως υπήρξαν, συμφωνήθηκε ότι δεν θίγεται ο ρόλος των συμβολαιογράφων και αντίθετα ενισχύεται και η ασφάλεια και η δημοσιότητα και προσθέτουμε πλέον και την ταχύτητα στις συναλλαγές που και εδώ ο ρόλος των συμβολαιογράφων θα είναι βασικός και πρωταρχικός.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Θεωρούμε ότι υπάρχει πλέον ταύτιση απόψεων και συμφωνία ως προς αυτονόητες αλλαγές οι οποίες πρέπει να συμβούν για να φτάσουμε σε γρήγορη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο και έτσι να φέρουμε ασφάλεια δικαίου σε αγοραστές οι οποίοι δίνουν τα χρήματα τους και σήμερα είναι στην κυριολεξία στον αέρα.

«Συμφωνήσαμε ότι θα απαγορευτούν πλέον οι χειρόγραφες παραπομπές και τα σαρωμένα έγγραφα τα οποία δυσκολεύουν τη διαδικασία»

Άρα λοιπόν συμβολαιογράφοι, υπουργείο Δικαιοσύνης και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα συμφωνούμε ότι τα συμβόλαια θα υποβάλλονται ως ψηφιακά αντίγραφα στο Κτηματολόγιο σε αναγνώσιμη μορφή ώστε να μπορεί να υπάρχει επιτάχυνση και καλύτερη διαχείριση ψηφιακών εγγράφων, συνοδευόμενα από μία ψηφιακή περίληψη η οποία θα διευκολύνει πολύ τις συναλλαγές.

Συμφωνήσαμε ότι θα απαγορευτούν πλέον οι χειρόγραφες παραπομπές και τα σαρωμένα έγγραφα τα οποία δυσκολεύουν τη διαδικασία, συμφωνήσαμε ότι θα αντλούν τα βασικά στοιχεία των συμβαλλομένων από τις βάσεις δεδομένων του gov.gr.

Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παράσχει δωρεάν διεπαφές το λεγόμενο API σε ήδη υπάρχοντα λογισμικά τα οποία χρησιμοποιούν οι συμβολαιογράφοι για να συντάξουν τα δικά τους συμβόλαια και συμφωνήσαμε ότι οποιαδήποτε νέα ψηφιακή πλατφόρμα για σύνταξη συμβολαίων θα είναι στον αποκλειστικό έλεγχο των συμβολαιογράφων, των δικών τους συλλόγων διότι εκείνοι είναι που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο συντάσσουν τα συμβόλαια, τα οποία εμείς ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ούτε θέλουμε ούτε έχουμε αρμοδιότητα να επέμβουμε.

Θεωρούμε ότι από κοινού θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη να διευκολύνουμε τη ζωή του και οι πολύμηνες καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία στις ουρές με τη δια ζώσης εξυπηρέτηση επιτέλους με την κοινή μας προσπάθεια θα τελειώσουν.

Γιώργος Ρούσκας

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όπως έγινε και με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας.

Είμαστε σύμφωνοι με αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, του υφυπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού, κ. Κυρανάκη. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τα συλλογικά μας όργανα και σήμερα είναι μία νέα αρχή και για το Κτηματολόγιο και για την ηλεκτρονική εποχή του συμβολαίου- που επισημαίνω ότι θα είναι στην αρμοδιότητα της ελληνικής συμβολαιογραφίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Related posts

Ζαχαράκη στο MEGA: Τουρισμός για όλους, μέτρα στήριξης και προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι

banks

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον ιρακινό ομόλογό του

banks

Χρήστος Τριαντόπουλος – Θα αναλάβει τα προγράμματα αρωγής – Ποιος είναι

banks

Πάιατ : Σθεναρή η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Συνάντηση με Δένδια

banks

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ: Ασυμβίβαστη η ιδιότητα του αιρετού µε την ιδιότητα του τακτικού υπαλλήλου

banks1

Συνεργασία Δήμου Μαλεβιζίου με Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για θέματα στήριξης προσφύγων

banks